Alternatieve Vierdaagseloper wil binnenkomen over Via Gladiola

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Veel wandelaars die de afgelopen week ergens een Alternatieve Vierdaagse hebben gelopen, willen vrijdag toch hun laatste kilometers afleggen over de Via Gladiola, de Nijmeegse Sint Annastraat.

Over deze 6 kilometer lange straat tussen Malden en Nijmegen heeft gewoonlijk de feestelijke intocht van de Vierdaagse plaats. De Vierdaagse is deze zomer voor de tweede keer afgelast wegens het coronavirus.

Lees ook: Paar honderd wandelaars lopen toch gewone Vierdaagseroute

Deelnemers aan de Alternatieve Vierdaagse kregen via een app elke dag een wandelroute vanaf een zelfgekozen startplaats. Deze Vierdaagse trok ruim 20.000 deelnemers. Daarnaast liepen honderden wandelaars hun eigen tocht via de traditionele Vierdaagseparcoursen. Vrijdag blijkt dat het merendeel van de lopers de traditionele finishplek in Nijmegen niet wil missen. Langs de kant van de weg zitten hier en daar ook toeschouwers die traditiegetrouw gladiolen uitdelen aan de binnenkomers. Veel lopers zijn in de Vierdaagsekleuren groen en oranje gekleed.

Een groep van 75 kinderen uit het hele land wordt vrijdagmiddag bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek binnengehaald door burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Deze groep vormt het #Vteam, een initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds). Doel van het #Vteam is om kinderen een stem te geven in processen van vrijheid en democratie. Het #Vteam loopt al enkele jaren mee met de Vierdaagse. De kinderen krijgen vrijdag een medaille uit handen van Bruls en Nijmegenaar Bert van der Lans, die 71 keer meeliep met de Vierdaagse en recordhouder is.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu