Minister: half miljard per jaar nodig voor maatregelen tegen extreem weer

Minister Van Nieuwenhuizen. Afbeelding: ANP

Een volgend kabinet moet jaarlijks 500 miljoen euro extra uitgeven om maatregelen te nemen tegen de gevolgen van extreem weer. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen zegt in het AD dat het geld nodig is om Nederland te wapenen tegen hitte, droogte en wateroverlast.

Zo moeten volgens Van Nieuwenhuizen dijken „in een hogere versnelling” steviger worden gemaakt en rivieren breder. „Tegelijkertijd moeten het waterschap en de provincie aan de slag met de beken”, zegt zij. Ook moeten bebouwde omgevingen worden gewapend tegen wateroverlast en hitte en moeten er waterbuffers komen om droogte aan te kunnen.

Nieuwe eisen

Voor het onderhoud van bestaande waterwerken is tot 2035 al 1,8 miljard euro extra nodig, zegt de minister. „Het is nu niet voldoende om ze op orde te houden door zwaarder gebruik en nieuwe eisen en inzichten.”

Lees ook: Totale schadebedrag Valkenburg bedraagt 400 miljoen euro

Maar de investeringen vallen volgens Van Nieuwenhuizen in het niet bij de schade die extreem weer vaker zou kunnen gaan veroorzaken. In Valkenburg heeft de recente wateroverlast naar schatting 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt, werd deze week bekend.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee