Ryanair hoopt deze zomer weer winst te maken

 © AFP

ANP

Ryanair hoopt deze zomer weer winst te maken.

Steeds meer mensen gaan op vakantie nu reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie wereldwijd versoepelen en meer mensen gevaccineerd zijn. Financieel directeur Neil Sorahan blijft wel voorzichtig met de uiteindelijke resultaten in het lopende kwartaal, maar Ryanair doet de laatste tijd in Duitsland en Midden- en Oost-Europa weer goede zaken. Hij is ook „heel hoopvol voor de herfst”.

Afgelopen kwartaal ging er nog wel een flink verlies in de boeken. Dat kwam volgens topman Michael O’Leary onder meer doordat versoepelingen van coronamaatregelen die reizen beperkten trager dan verwacht werden doorgevoerd. Ryanair had eigenlijk gehoopt dat met Pasen weer veel gevlogen kon worden. Pas sinds mei mogen de Britten bijvoorbeeld weer vliegen. De onderneming kwam onder de streep 273 miljoen euro tekort. Een jaar geleden was het verlies nog 185 miljoen euro.

Lees ook: Reisgiganten niet langer ‘braaf’ aan de zijlijn: ‘Situatie onhoudbaar’

Het afgelopen kwartaal vervoerde Ryanair 8,1 miljoen passagiers. In dezelfde periode een jaar geleden was dat nog een half miljoen. In augustus hoopt de vliegmaatschappij meer dan 10 miljoen passagiers te vervoeren. O’Leary is positief over de hoge vaccinatiegraad in Europa en rekent op een „sterk herstel” van de door de coronacrisis hard geraakte luchtvaart in de tweede helft van dit jaar. Maar ook hij zegt dat dat alleen kan als, zoals de verwachting nu is, tegen september de meeste volwassen Europeanen volledig gevaccineerd zijn en er geen verdere tegenslagen door de virusuitbraak zullen zijn.

Vaccinaties

Ryanair hoopt de coronacrisis in zijn huidige gebroken boekjaar, dat loopt tot eind maart, nagenoeg achter zich te kunnen laten. Belangrijke voorwaarde daarvoor is wel dat de vaccinaties ervoor zorgen dat de pandemie onder controle komt. De prijsvechter verwacht dit jaar meer dan 90 miljoen passagiers te vervoeren, maakte het bedrijf bekend. Eerder rekende de vliegmaatschappij nog op tussen de 80 miljoen en 120 miljoen passagiers.

Ryanair maakte eerder deze maand bekend 210 nieuwe Boeing-vliegtuigen van het type 737-8200 te hebben besteld. De vliegmaatschappij zegt met de aankoop in te spelen op de te verwachten lagere capaciteit in Europa door de coronacrisis. Daarmee is er ook plek voor 2000 nieuwe piloten de aankomende drie jaar. Ryanair verwacht tegen 2026 200 miljoen passagiers te vervoeren.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws