Roeiers dubbelvier bezorgen Nederland eerste goud in Tokio

De dubbelvier na hun gouden race. 

De dubbelvier na hun gouden race. © ANP

Tokio -

De roeiers van de dubbelvier hebben Nederland woensdag op de Olympische Spelen van Tokio de eerste gouden medaille bezorgd. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers waren ondanks een misslag in het begin de sterkste in de finale.

redactie

Ze bezorgden Nederland de eerste gouden roeimedaille bij de mannen in 25 jaar. De Nederlandse boot won de afgelopen twee jaar zo’n beetje alle races en gold als regerend wereldkampioen als torenhoge favoriet voor de titel. Smetje was de nederlaag tegen Italië op de EK eerder dit jaar in Varese. Dat werd op de Sea Forest Waterway vakkundig weggepoetst, al leek het nog even mis te gaan.

Uittenbogaard bleef in het begin van de race met zijn linkerriem hangen en miste een slag. Het viertal moest de leiding meteen afstaan en viel terug naar de vierde plaats. Nederland knokte zich echter terug en nam na 1500 meter de leiding weer over van Groot-Brittannië. Met 5.32,03 zetten de vier zelfs de snelste tijd ooit neer. De Britse roeiers pakten het zilver, brons was er voor Australië.

Voor Uittenbogaard en Wieten is het hun tweede olympische medaille. Het duo zat bij de Spelen van 2016 in Rio in de Holland Acht, die brons won.Het werd een historische dag want de Nederlandse equipe verzamelde vier medailles (goud, 2x zilver, brons), een recordscore voor het Nederlandse roeien op de Spelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws