Eerste Olympische medaillewinnaars gehuldigd in Scheveningen

De eerste Olympische medaillewinnaars zijn donderdag gehuldigd op het TeamNL Olympic Festival in Scheveningen. Wielrenners Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Tom Dumoulin en de mannelijke roeiers van de dubbeltwee en dubbelvier betraden het podium tijdens het festival.

Humberto Tan presenteerde de huldiging van de olympiërs op het in oranje gehulde podium Holland Heineken (t)Huis. Dit gebeurde onder luid gejoel van zeker een paar honderd toeschouwers. Het publiek zat verdeeld over drie blauwe tribunes en op oranje strandstoelen in het zand. Het festival werkt met Testen voor Toegang.

De sporters droegen hun verworven medailles om hun nek tijdens de huldiging. Van dierbaren en oud-sporters kregen zij op het podium een extra ingelijste plak voor de gewonnen medailles. Voor Van der Breggen betrad haar man Sierk Jan de Haan het podium. Van Vleuten kreeg twee plakken van haar moeder. Oud-roeier Nico Rienks overhandigde de plakken aan de roeiers van de dubbeltwee en de dubbelvier. Dumoulin ontving de zilveren plak van wielerbondscoach Koos Moerenhout.

Lees ook: Hoe Tom Dumoulin herrees als mens én als topwielrenner: ‘Ik ben zo trots, ik ben van heel ver teruggekomen’

De olympiërs vertelden tijdens de huldiging tegenover Tan over hun tijd in Tokio en de verworven medailles. Zo sprak wielrenner Dumoulin over zilver „met een gouden randje”. „Dit is waar ik de afgelopen maanden van heb gedroomd.” Wielrenster Van Vleuten vertelde over haar vertrouwen in de Spelen, waar ze twee medailles behaalde. „Ik wist dat ik me supergoed voelde.”

De huldiging aan het strand eindigde met oranje confetti die de lucht in schoot en een luidruchtig afsluitend applaus van de toeschouwers.

Wielrenster Annemiek van Vleuten won goud en zilver op de Spelen. Roeiers Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers en Tone Wieten behaalden ook goud. Wielrenner Tom Dumoulin en roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink wonnen zilver. Wielrenster Anna van der Breggen kwam terug uit Tokio met een bronzen medaille.

Lees ook: Historische oogst in Tokio is nog maar het begin

Volgens de organisatie van het festival waren er voor de dag van de huldiging zo’n 1200 tickets verkocht. Op het festival zijn er naast de huldiging ook de gehele dag andere activiteiten te ondernemen, zoals verschillende sportactiviteiten.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen