Sifan Hassan valt in slotronde maar is toch door op 1500 meter

Sifan Hassan vlak na haar val. Afbeelding: ANP

Sifan Hassan heeft zich bij de Olympische Spelen in Tokio ondanks een val in de laatste ronde vrij overtuigend verzekerd van een plek in de halve finales van de 1500 meter.

De 28-jarige Hassan was met 4.05,17 alsnog de snelste in haar serie, voor de Australische Jessica Hull (4.05,28) en Elinor Purrier uit de Verenigde Staten (4.05,34).

Struikelpartij

Hassan struikelde bij het ingaan van de laatste ronde over Edinah Jebitok uit Kenia. De Nederlandse krabbelde snel op en zette de achtervolging in. Na een indrukwekkende versnelling kwam ze alsnog als eerste over de finish. Op de laatste meters kon ze zelfs nog inhouden. Een plek bij de eerste zes was al voldoende voor een vervolg op de 1500 meter.

Kort na haar race gaf Hassan, de favoriete voor een gouden plak, met een hoofdknik aan dat ze fysiek in orde is.

Lees ook: Mysterieuze Hassan lijkt gebukt te gaan onder stress

Inspanning

Door de val moest de Nederlandse meer inspanning leveren dan ze vooraf had gewild; op de laatste 400 meter moest ze met haar eindsprint tot het uiterste gaan. Later op maandag maakt ze ook nog haar opwachting in de finale van de 5000 meter, die om 14.40 uur Nederlandse tijd begint.

De 1500 meter is de favoriete afstand van Hassan, die ook meedoet aan de 5000 en 10.000 meter. Ze liet in aanloop naar Tokio al doorschemeren dat ze het lopen van drie afstanden niet uitsloot. Nooit eerder heeft een atleet zich gewaagd aan de combinatie van die drie afstanden op één toernooi.

De halve finales van de 1500 meter zijn woensdag, vrijdag worden de medailles verdeeld.

Lees ook: Tijd om te oogsten: Nederland mikt op minimaal drie medailles bij atletiektoernooi

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen