Vanaf maandag nieuwe Nederlandse identiteitskaarten

Afbeelding: ANP

Met ingang van maandag kunnen Nederlanders een nieuw model identiteitskaart aanvragen, met onder meer vingerafdrukken op de chip en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant. Daarnaast is er een aantal nieuwe kenmerken waarop kan worden gecontroleerd om te zien of het document wel echt is.

Eigenlijk zou de nieuwe identiteitskaart eind juni al worden ingevoerd, maar de introductie liep wat vertraging op, meldde staatssecretaris Raymond Knops in het voorjaar aan de Tweede Kamer. Maandag 2 augustus was de laatst mogelijke datum waarin de kaart kon worden ingevoerd, als gevolg van een EU-verordening over identiteitsbewijzen.

Wegens de reisbeperkingen door corona is de invoering van een nieuw paspoort wel uitgesteld. Omdat mensen minder reizen, is onduidelijk hoeveel nieuwe paspoorten deze zomer worden aangevraagd. Knops besluit de komende weken wanneer het nieuwe paspoort kan worden uitgegeven, zonder dat hierbij te veel onnodige kosten worden gemaakt.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen