Handbalsters winnen zonder Abbingh maar met Nusser en treffen Frankrijk in kwartfinales Spelen

Larissa Nusser mocht tegen Montenegro aantreden als vervangster van Lois Abbingh.  

Larissa Nusser mocht tegen Montenegro aantreden als vervangster van Lois Abbingh.  © Hollandse Hoogte / AFP

Tokio -

De Nederlandse handbalsters hebben de groepsfase van de Olympische Spelen afgesloten met een overwinning op Montenegro: 30-29.

Redactie

De wereldkampioen eindigt daardoor op de tweede plaats in groep A en neemt het woensdag in de kwartfinales op tegen Frankrijk, dat als derde eindigde in poule B. Op de Spelen van Rio 2016 verloor Oranje in de halve finales van de Françaises (23-24).

Goede vorm

Dat overkwam de handbalsters twee jaar later ook op het EK in Frankrijk, waar het gastland goud pakte. De Franse vrouwen haalden vorig jaar op het EK weer de finale, maar moesten hun titel toen afstaan aan Noorwegen. Nederland kwam op dat toernooi niet verder dan de zesde plaats.

De handbalsters weten dat ze Frankrijk woensdag moeten verslaan om tot de laatste dag van de Spelen in Tokio te mogen blijven. Bij winst kan Oranje om de medailles gaan strijden. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade, een Fransman, steekt in goede vorm. De handbalsters wonnen in groep A op overtuigende wijze van Japan (32-21), Zuid-Korea (43-36) en Angola (37-28). De regerend wereldkampioen moest het zaterdag wel afleggen tegen Noorwegen, zij het nipt (27-29).

Larissa Nusser

In de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro, waarin de tweede plek op het spel stond, ontbrak topschutter Lois Abbingh (23 goals). Zij kreeg rust met het oog op de kwartfinale en werd in de wedstrijdselectie vervangen door de Limburgse Larissa Nusser.

Oranje keek in de openingsfase een tijdje tegen een achterstand aan. Nadat Debbie Bont de stand op 6-6 had gebracht, nam Nederland het initiatief over. Halverwege leidde de ploeg van Mayonnade met 17-11. In de tweede helft liepen de handbalsters uit naar 25-16, maar ze lieten Montenegro in de slotfase terugkomen tot op één doelpunt. Nederland hield ternauwernood stand.

De Noorse vrouwen eindigden bovenaan in de poule, Oranje gaat als nummer 2 naar de kwartfinales. Frankrijk won in de andere poule twee wedstrijden, speelde één keer gelijk en verloor van Spanje en Rusland.

Lees ook: Trefzekere Inger Smits: ‘Verliezen is nooit leuk, maar je kunt op slechtere momenten verliezen’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws