Rechtszaak tegen prins Andrew vanwege misbruik minderjarige

De Britse prins Andrew wordt aangeklaagd wegens seksueel misbruik. © Getty Images

Een vermeend slachtoffer van Jeffrey Epstein heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen de Britse prins Andrew, meldt ABC News. Virginia Roberts Giuffre beschuldigt hem ervan haar te hebben misbruikt in Epsteins huis in New York en op andere plekken toen ze jonger was dan achttien jaar, zo zou volgens de Amerikaanse nieuwszender blijken uit rechtbankdocumenten.

Redactie

Het slachtoffer spande de zaak aan bij een rechtbank in New York, bijna twee jaar nadat de Amerikaanse financier Epstein in afwachting van zijn proces zelfmoord pleegde in zijn cel. Ze koos ervoor de kwestie nu aanhangig te maken, omdat over enkele dagen een wet in New York vervalt die het slachtoffers van kindermisbruik mogelijk maakt een civiele zaak aan te spannen, ondanks dat de verjaringstermijn is verstreken.

Ontsnappen

„Als ze het nu niet doet, zou ze hem toestaan te ontsnappen aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden”, vertelde Giuffre’s advocaat, David Boies, aan ABC News. „En Virginia zet zich in om situaties te vermijden waarin rijke en machtige mensen aan elke verantwoordelijkheid voor hun daden ontsnappen.”

Lees ook: Vrouw breekt in bij woning prins Andrew: ’We zijn verloofd’

Het misbruik zou ongeveer twintig jaar geleden hebben plaatsgevonden. „Twintig jaar geleden stelden prins Andrews rijkdom, macht, positie en connecties hem in staat een bang, kwetsbaar kind te misbruiken zonder dat er iemand was om haar te beschermen. Het is hoog tijd dat hij ter verantwoording wordt geroepen”, staat volgens de nieuwszender in de rechtbankstukken.

Een woordvoerder van prins Andrew wilde volgens de nieuwszender geen commentaar geven op de rechtszaak.

Misbruik

De prins gold lange tijd als een vriend van Epstein. Giuffre beschuldigde Andrew al eerder van misbruik toen ze zeventien jaar was, maar hij heeft altijd ontkend seks met haar te hebben gehad. Volgens het vermeende slachtoffer zou dat onder meer in Londen zijn gebeurd.

Lees ook: Ghislaine Maxwell zelf óók beschuldigd van seksueel misbruik

Andrew zei in 2019 in een interview dat hij niet op de hoogte was van de seksueel grensoverschrijdende praktijken van zijn steenrijke vriend. Ook ontkende hij zelf seks te hebben gehad met een minderjarige. Hij zei zich niet te herinneren haar ooit te hebben ontmoet, ondanks foto’s waarop hij samen met het vermeende slachtoffer te zien is. Nadat de BBC het interview uitzond, ontstond veel commotie rondom de al weinig geliefde Andrew. De prins legde daarop zijn koninklijke taken neer.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws