Demissionair kabinet mikt op 1 november om alle maatregelen te schrappen

Het demissionaire kabinet wil vanaf 20 september de 1,5 meter afstand volledig loslaten, en dan gaan werken met coronatoegangsbewijzen. Vanaf 1 november zouden dan alle coronamaatregelen van tafel moeten.

Demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge (Volksgezondheid) geven tijdens de coronapersconferentie opnieuw tekst en uitleg over maatregelen om het virus te beteugelen.Rutte vertelde dat 1 november alleen haalbaar is zonder tegenvallers. „Dat weten we dus niet zeker. Maar als het kan gaat de samenleving terug naar normaal, dat wil je uiteindelijk.”

‘Behoorlijke leerervaring’

Te snel versoepelen aan het begin van de zomer ’was een behoorlijke leerervaring’ zei Rutte. „Het is zaak dat we ons niet weer laten verrassen.” Hoe gaan we terug naar normaal, is volgens de premier te vraag.

Lees ook: Ernst Kuipers: niet weer te snel en overal tegelijk versoepelen

’Stap voor stap’, zegt minister De Jonge over de manier waarop maatregelen worden afgebouwd. „Daarom beginnen we bij het hoger onderwijs, en willen we vervolgens op 20 september in de hele samenleving de 1,5 meter afstand schrappen.” Aan alle maatregelen komt ook een keer een eind, vertelt de bewindsman. „We verwachten dat het 1 november kan zijn, maar zeker weten doen we dat niet.”

De Jonge: duizenden kunnen nog in ziekenhuis belanden

Ondanks de hoge vaccinatiegraad zijn er nog zo’n 1,8 miljoen mensen in Nederland die geen immuniteit tegen het coronavirus hebben opgebouwd. Van die groep zouden er nog duizenden in het ziekenhuis kunnen belanden. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge vrijdagavond in de persconferentie.

De Jonge bleef hameren op het belang van vaccinatie, omdat daarmee de kans sterk daalt dat je ernstig ziek wordt door een coronabesmetting. De experts van het Outbreak Management Team hebben berekend dat van die 1,8 miljoen mensen nog 16.000 tot 22.000 duizend mensen in het ziekenhuis zouden belanden, van wie 3400 op de intensive care.

„Dat zou overweldigend voor de zorg zijn”, aldus De Jonge. „Dit is nog steeds het risico waar we tegenaan kijken, daar hebben we ons toe te verhouden.”

De grote vraag is vooral hoe de beperkingen moeten worden afgebouwd, nu steeds meer Nederlanders beschermd zijn tegen het virus. Veel lekte al uit. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand al niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Wel geldt er nog een maximale groepsgrootte van 75 personen.

Lees ook: Daling coronabesmettingen stagneert: ‘We staan er slechter voor dan vorig jaar’

Alle andere bestaande maatregelen worden tot en met 19 september verlengd. In de horeca is een vaste zitplaats dus voorlopig verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Voor evenementen werd de knoop al eerder doorgehakt, omdat ze daardoor tijdig aanspraak konden maken op compensatie.

Discotheken en nachtclubs

Discotheken en nachtclubs blijven ook de komende weken dicht. Ze mogen ook na 20 september nog niet open. Volgens Rutte is er geleerd van eerdere versoepeling, waarna discotheken en nachtclubs besmettingshaarden bleken.

Eendaagse evenementen mogen alleen met maximaal 750 bezoekers die beschermd zijn tegen het virus, besloot het demissionaire kabinet. Tot half september blijft dat besluit sowieso gelden. Het kabinet wil vanaf 20 september de 1,5 meter afstand volledig loslaten, en dan gaan werken met coronatoegangsbewijzen.

Testen vanaf oktober niet meer gratis

Nederlanders die op reis gaan en daarvoor een coronatest nodig hebben, kunnen deze tot 1 oktober gratis laten doen. Het gratis testen zou oorspronkelijk mogelijk zijn van 1 juli tot 31 augustus, maar dat wordt nu dus met een maand verlengd. Het idee er achter was dat nog niet iedereen deze zomer de kans had gehad om volledig gevaccineerd te zijn, maar een vaccinatie of een negatieve test wel door veel landen als voorwaarde wordt gesteld om binnen te komen.

Minister De Jonge riep Nederlanders op om te vaccineren, al wil het kabinet niet aan een verplichting om dat te doen. „1,5 jaar heeft het virus ons in de greep, om uit de greep van dit virus te komen moeten zoveel mogelijk mensen de keuze maken voor vaccinatie. Plan je prik.”

Op 17 september wordt besloten of een volgende stap verantwoord kan worden genomen.

Overzicht van besluiten, maatregelen en ambities

Een overzicht van de maatregelen van het kabinet voor de komende weken.

- De regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, vervalt stap voor stap. Studenten op universiteiten, hogescholen en mbo’s hoeven zich er vanaf 30 augustus niet meer aan te houden.

- Bij lessen en colleges mogen maximaal 75 mensen tegelijk aanwezig zijn. Buiten de zalen moeten mensen mondkapjes dragen. Het kabinet adviseert studenten en medewerkers om zelftesten te gebruiken.

- Restaurants en cafés moeten in elk geval tot 19 september om middernacht dicht, ze mogen geen schermen plaatsen en bezoekers krijgen een vaste zitplaats. Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht.

- Mensen die op reis gaan, kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.

- Op 17 september besluit het kabinet of de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving kan vervallen. Het streven is dat mensen vanaf 20 september geen afstand meer hoeven te houden.

- Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen