Coronarisico in Duitsland stijgt, Limburg ook komende week op rood

 

 © Hollandse Hoogte / AFP

Het aantal coronagevallen in Duitsland neemt snel toe. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Limburg grenst, gaat van oranje naar rood op de coronakaart van Europa.

RedactieBron: ANP

Dat geldt ook voor Berlijn, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Saarland. De rest van het land gaat van groen naar oranje.

Lees ook: Coronasituatie in Limburg verbeterd

Vrijwel heel Duitsland stond twee weken geleden nog op groen, wat betekent dat de uitbraak er toen onder controle was. Alleen Hamburg had toen een oranje kleur. Vorige week gingen ook Noordrijn-Westfalen, Berlijn, Sleeswijk-Holstein en Saarland naar oranje.

Limburgers die naar Duitsland willen, wordt afgeraden die kant op te gaan. De Nederlandse overheid waarschuwt reizigers die toch naar een ‘rood’ gebied reizen dat ze ‘door verregaande maatregelen het land of gebied niet in of uit kunnen reizen. De Nederlandse overheid kan u ook niet terughalen.’

Wie uit een ‘rood’ gebied naar Nederland komt, moet een coronabewijs of een vaccinatie- of testbewijs laten zien. Kan dat niet, dan moeten reizigers 10 dagen in quarantaine.

Limburg

In Nederland gaat het alarmniveau juist een stapje omlaag. De provincies Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland gaan van rood naar oranje. Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland blijven op oranje staan. Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg staan ook de komende week op rood.

De laatste keer dat de kaart voor Nederland er zo gunstig uitzag, was begin juli. Toen waren vier provincies groen en de rest van het land oranje. De week erna ging het hele land naar rood, en Groningen zelfs naar donkerrood, door het begin van de vierde golf.

Elders in Europa

Heel Frankrijk is sinds donderdag rood. Vorige week kleurde één regio nog oranje, maar ook daar neemt het aantal positieve tests toe. De situatie is het ergst aan de Middellandse Zee. In België ging Wallonië van oranje naar rood. Ook in Oostenrijk neemt het aantal gevallen toe, vrijwel het hele land is nu oranje. Verder stijgt het aantal positieve tests in Scandinavië.

De situatie verbetert juist iets in Spanje. Regio’s als Catalonië, Valencia en Madrid zijn van donkerrood naar rood gezakt. In Italië is de situatie onveranderd, met regio’s als Toscane en Sardinië die op rood blijven staan.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws