Toyota schroeft productie terug vanwege chiptekort

 © Tannen Maury

ANP

Autoproducent Toyota verlaagt zijn productie wereldwijd flink als gevolg van de chiptekorten die met name de auto-industrie teisteren.

Het productiedoel van het Japanse bedrijf voor de maand september wordt met 40 procent verlaagd, maakte het bedrijf bekend.

’s Werelds grootste autofabrikant qua verkoopvolumes heeft het onderdelentekort vooralsnog beter verteerd dan rivalen. Toyota maakte werk van het opbouwen van grotere voorraden chips als onderdeel van een strategisch plan dat werd aangenomen na de aardbeving van 2011 en de kernramp van Fukushima. De heropleving van het aantal coronabesmettingen in Azië heeft de crisis in de halfgeleiderindustrie verergerd.

Lees ook: ‘Autosector loopt 110 miljard dollar mis door tekort aan chips’

Toyota was van plan volgende maand 900.000 auto’s te bouwen. Dat aantal is met 360.000 teruggebracht. Naast de chiptekorten zit ook de uitbraak van de deltavariant van het coronavirus de productie van auto’s in de weg. Met name in Zuidoost-Azië kampt Toyota met leveringsproblemen van auto-onderdelen. Daarnaast stijgen de prijzen van materialen.

De afgelopen weken heeft Toyota al verschillende productielijnen van zijn fabrieken in diverse landen tijdelijk stilgelegd wegens een tekort aan onderdelen. Dan gaat het onder meer om een aantal van zijn Japanse fabrieken, maar ook om productielocaties in Thailand en China.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws