Eerste groep geëvacueerden Afghanistan aangekomen bij noodopvang in Zoutkamp

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Een eerste groep mensen die door Nederland is geëvacueerd uit Kaboel is vrijdagavond aangekomen bij het noodcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bij de kazerne Zoutkamp, meldt het ministerie van Defensie.

Het gaat om 28 Afghanen, voornamelijk gezinnen, die de afgelopen dagen met evacuatievluchten op luchthaven Schiphol zijn aangekomen.

Lees ook: Horrorverhalen over Taliban stapelen zich op: ’Terroristen martelen en moorden erop los’

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne werd dinsdag door Defensie aangewezen als noodopvanglocatie voor mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald. In de kazerne is ruimte voor in totaal 540 personen.

Noodopvang

Nog onduidelijk is hoe lang de mensen in Zoutkamp blijven. De kazerne dient als eerste noodopvang, daarna wordt gekeken of mensen op een andere plek opgevangen kunnen worden. Het COA heeft volgens de woordvoerster in eerste instantie een contract van een maand met de overheid om de opvang in Zoutkamp te verlenen.

Voor de mensen uit Afghanistan die wel een Nederlands paspoort hebben maar geen onderdak hier, is opvang geregeld bij Schiphol. Daar worden deze Afghanen na aankomst en registratie naartoe gebracht. Als ze familieleden meenemen die geen Nederlands paspoort hebben, krijgen die een visum voor kort verblijf. Ook krijgen ze medische en psychische hulp aangeboden.

De Afghaanse evacués met Nederlands paspoort kunnen ook zelf voor onderdak zorgen, bijvoorbeeld bij bekenden of familie. Ze kunnen dat ook later regelen en eerst gebruikmaken van de opvang bij Schiphol. In alle gevallen moeten de Afghanen verplicht in quarantaine vanwege het coronavirus. Wie onvoldoende eigen middelen heeft, kan onder meer aanspraak maken op een tegemoetkoming van de overheid en een wekelijkse toelage.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen