Nederland heeft sinds woensdag 135 mensen geëvacueerd uit Kaboel

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Nederland heeft tot nu toe 135 mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald.

Dat blijkt uit cijfers die de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zaterdag hebben gepubliceerd. Het is voor het eerst dat er een overzicht is gemaakt van het aantal mensen dat is geëvacueerd sinds de Afghaanse hoofdstad Kaboel weer in handen van de taliban viel. Er wordt sinds woensdag gevlogen.

Lees ook: Afghanen massaal op de vlucht, waar kunnen ze heen?

Het gaat zowel om mensen met een Nederlands paspoort als Afghanen die voor Nederland gewerkt hebben. Op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, waar die laatste groep wordt opgevangen, bevinden zich volgens de nieuwe gegevens momenteel 78 Afghaanse evacués.

Andere landen

De mensen die op de lijsten staan om geëvacueerd te worden, komen soms ook op vluchten van andere landen terecht. 118 geëvacueerden zijn met een toestel van de Nederlandse krijgsmacht meegevlogen, de overige zeventien met vliegtuigen van bondgenoten.

Defensie heeft in totaal 368 evacués Afghanistan uit geholpen, van wie ook een groot deel door andere landen wordt geëvacueerd. Zaterdagmiddag is nog een toestel geland op Schiphol met 153 mensen aan boord. Zij waren eerst met een transportvliegtuig van Kaboel naar een veilig land in de regio gebracht, en daarna doorgereisd. De meesten hebben Nederland niet als eindbestemming.

Tolken

De regering is al jaren bezig met het naar Nederland halen van tolken die voor Defensie hebben gewerkt. Vanwege de ontwikkelingen in Afghanistan, waar de Verenigde Staten zich hebben teruggetrokken, werd er de laatste maanden meer vaart mee gemaakt. Toch zijn er nog tientallen tolken met hun gezinnen in dat land achtergebleven. Door de onverwacht snelle opmars van de taliban is het inmiddels een stuk moeilijker geworden om ze het land uit te krijgen.

Woensdag besloot het kabinet onder druk van de Tweede Kamer dat mensen die in een andere hoedanigheid voor Nederland hebben gewerkt ook uit Afghanistan opgehaald moeten worden, net als de tolken samen met hun gezin. Samen met de ongeveer zevenhonderd Nederlanders die zich nog in Afghanistan bevinden, gaat het vermoedelijk om duizenden evacués.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen