Planbureau ziet verband tussen schulden en psychische problemen

Afbeelding: reyer boxem

Mensen met problematische schulden doen vaker een beroep op de geestelijke gezondheidszorg.

Daar komen ze ook uit op hogere kosten, berekende het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw onderzoek. De adviseur voor de overheid houdt er dan ook rekening mee dat beleid om mensen voor ernstige schulden te behoeden uiteindelijk tot kostenbesparingen kan leiden in de zorg en het sociaal werk.

Wanbetalers

Voor het onderzoek keek het CPB naar Nederlanders die ernstig achterliepen met het betalen van hun premies voor de zorgverzekering. Verzekerden die bij de regeling voor wanbetalers terechtkomen, hebben namelijk vaak ook elders problematische schulden.

Deze groep mensen maakte 7 procent vaker gebruik van geestelijke gezondheidszorg (ggz) dan anderen. Ook stijgen de ggz-kosten met gemiddeld 200 euro nadat mensen een wanbetalersregeling hebben moeten aangaan, wat een stijging is van 30 procent. Het gebruik van sociale en financiële hulpverlening nam met 40 procent toe.

Versterking

Het CPB wijst op een sterke samenhang tussen gezondheidsproblemen en te hoge schulden. Zo hadden Nederlanders die in de schuldenproblematiek terechtkwamen vaak al hogere zorguitgaven dan anderen voordat hun financiële malaise was begonnen. Problemen met de gezondheid en de financiën lijken elkaar dus te versterken, aldus het CPB.

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee