Duizenden mensen in Louisiana op de vlucht voor orkaan Ida

 © ANP

In het kustgebied van de Amerikaanse staat Louisiana zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor de naderende storm Ida. Op beelden van lokale media is te zien dat zaterdag op de wegen naar het binnenland lange files stonden.

De orkaan zal naar verwachting zondagavond (lokale tijd) aan land komen als een „extreem gevaarlijke” storm van de 4e categorie met „levensbedreigende overstromingen”, aldus het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum.

Gouverneur John Bel Edwards waarschuwde zaterdag dat de orkaan mogelijk de zwaarste is die de staat treft sinds 1850. Meteorologen „zijn zeer zeker over het huidige traject en de intensiteit zoals voorspeld is voor orkaan Ida. En je hoort ze niet vaak met dergelijke zekerheid praten”, aldus Edwards tegen verslaggevers.

De nationale weerdienst roept mensen in gebieden waarvoor een evacuatiebevel is uitgevaardigd op om daadwerkelijk weg te gaan. Dat advies geldt ook voor mensen die niet verplicht hun huis moeten verlaten, maar wel in de regio wonen. „Verwoestende omstandigheden zullen plaatsvinden”, aldus de dienst op Twitter.

„Ik vertrok uit Fourchon gisterenavond om 20.00 uur en het is een spookstad”, zegt Andre LeBlanc, een kapitein van een sportvisboot. Vanuit de kustplaats is hij nu vertrokken naar zijn woning in Lafayette, meer in het binnenland van Louisiana. „We waren een van de laatsten die daar weggingen.”

Lees ook: Ook boven nazomer donkere wolken, zonnig zuiden lonkt

President Joe Biden heeft alvast toegezegd de staten zo snel mogelijk te hulp te schieten als de storm voorbij is.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws