Stein finalist in verkiezing ‘meest toegankelijke gemeente van Nederland’, Beek valt af

Ter illustratie. 

Ter illustratie. © Getty Images/Maskot

Stein -

Stein is één van de vijf finalisten in de zoektocht naar de meest toegankelijke gemeente van Nederland.

Nick Bruls

Dat werd dinsdagochtend wereldkundig gemaakt rond het winkelcentrum van Stein, waar een opblaasbaar kunstwerk van vier meter hoog werd neergezet. De andere vier gemeenten die nog meedingen naar de titel zijn Zwolle, Hardenberg, Harderwijk en Oude IJsselstreek. Dat betekent dat Beek, wel nog bij de laatste twaalf, is afgevallen.

Een vijfkoppige vakjury gaat nu bepalen wie de verkiezing wint en maakt dat op 7 oktober bekend. Eén van de leden is Rick Brink, die in 2019 raadslid was in Hardenberg, toen die gemeente won. „Inclusie betekent voor mij een samenleving waarin aandacht is voor iedereen. Om dat te bereiken is het belangrijk dat we ons samen inzetten om toegankelijkheid te verbeteren. Daaraan geeft deze verkiezing een mooie impuls.”

Lees ook: Laatste week om Beek of Stein naar finale van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente te stemmen

De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is bedoeld om gemeenten te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Dat dit nodig is, blijkt uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk. Daaruit blijkt dat mensen in Nederland met een beperking of chronische ziekte vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving door fysieke obstakels en zowel bewuste als onbewuste uitsluiting.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten