Kabinet maakt extra geld vrij voor scholen in krimpgebieden, ook in Limburg

 © Hollandse Hoogte / ANP

Scholen in krimpgebieden krijgen de komende jaren meer geld om goed onderwijs te kunnen blijven geven. Voor middelbare scholen in Limburg trekt het kabinet een paar miljoen euro uit.

Redactie

Het gaat om scholen in Horst aan de Maas, Weert, Maastricht en Venlo die in totaal een kleine drie miljoen euro krijgen. Om in aanmerking te komen moesten schoolbesturen gezamenlijk plannen indienen hoe zij de komende vijf jaar in hun omgeving willen inspelen op de dalende leerlingaantallen. Ook scholen in Bergen en Mook en Middelaar, die samen met Gelderse en Brabantse scholen de subsidie aanvroegen, krijgen geld.

In totaal trekt het kabinet 22 miljoen euro extra voor uit voor scholen in bijna veertig regio’s. In bijvoorbeeld Epe en Heerde gaan openbare en christelijke scholen nauwer samenwerken, en komt er een „virtuele campus” in Zuid-West Friesland. In Maastricht werken vrijwel alle middelbare scholen en hun besturen samen bij het opnieuw vormgeven van het onderwijsaanbod in hun regio. Zij bepalen samen welke locaties blijven bestaan, waar nieuwe gebouwen worden neergezet en welke lessen waar worden aangeboden.

Het aantal leerlingen in het middelbaar onderwijs neemt de komende jaren met 10 tot 30 procent af, denkt het ministerie van Onderwijs. „Het is dan ook noodzakelijk dat schoolbesturen en hun scholen niet concurreren om de leerling maar samenwerken om de krimp op te vangen”, aldus demissionair onderwijsminister Arie Slob.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws