Video: Doden en overstromingen aan Amerikaanse oostkust door Ida

Metro’s New York ondergelopen na noodweer . © Twitter / Unequel Scenes

De restanten van orkaan Ida, die zondag in de Amerikaanse staat Louisiana voor enorme schade zorgde, treffen nu ook de oostkust van de Verenigde Staten. In de stad New York zijn volgens de politie zeker acht mensen om het leven gekomen. Lokale media melden dat tot nu toe zes mensen in New Jersey zijn overleden als gevolg van het water.

Redactie

Zowel in New York als New Jersey zijn overstromingen en geldt de noodtoestand. Ook de staat Maryland telt de eerste dode.

In New York staan vanwege de zware regenval ook metro’s en metrostations onder water. Het metronetwerk ligt plat. Inwoners krijgen het dringende advies thuis te blijven en alleen hulpdiensten mogen voorlopig de weg op. „Dit is een historische gebeurtenis”, zegt burgemeester Bill de Blasio, die spreekt over recordhoeveelheden regen en gevaarlijke situaties op de wegen. Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Ook een kind (2) is omgekomen door de storm. Het jongetje kwam vast te zitten in een lagergelegen appartement.

Brandweerlieden helpen vrouw die met haar auto is gestrand door het hoge water. © ANP/HH

Tornado

In New Jersey zitten meer dan 80.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom. Net zoals in New York zijn in deze staat tientallen millimeters regen gevallen, waardoor wegen onderliepen. Honderden vluchten in de regio zijn geschrapt. In New Jersey werd ook een „grote en extreem gevaarlijke” tornado waargenomen.

Mensen bij een metro-ingang in New York. © ANP/HH

 © EPA

Waarschuwingen voor tornado’s waren woensdag van kracht in de staten Pennsylvania, New Jersey en Delaware. „Dit is een levensbedreigende situatie, rondvliegend puin kan dodelijk zijn”, aldus de Amerikaanse weerdienst. Ook is er kans op tornado’s in de staat New York, al lopen de voorspellingen daarover nog uiteen.

Auto’s zijn vast komen te staan nadat de straten in Queens zijn ondergelopen. © EPA

Een dakloze man schuilt in de deuropening van een winkel. © ANP/HH

Het zeer slechte weer wordt veroorzaakt door de restanten van Ida, die eind vorige week als orkaan met windstoten tot 241 kilometer per uur aan land kwam in de zuidelijke staat Louisiana. Er kwamen vijf mensen om het leven en een miljoen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws