Rolstoelbasketbalsters treffen China in paralympische finale

Nederland versloeg Duitsland in de halve finale. Afbeelding: Getty Images

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters nemen het bij de Paralympische Spelen in Tokio in de finale op tegen China. Oranje versloeg donderdag in de halve finales Duitsland met 52-42. China schakelde titelverdediger Verenigde Staten uit met 41-36.

De rolstoelbasketbalsters zijn de regerend Europees en wereldkampioen. Op de Paralympische Spelen van Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016 wonnen ze brons. Tegen Duitsland, finalist in Rio, had Oranje lang een kleine voorsprong. Na wat missers aan Nederlandse kant kwamen de Duitse speelsters in het derde kwart echter langszij. In een spannend laatste kwart benutte Nederland de kansen beter, liep weer uit en gaf de zege niet meer uit handen.

Mariska Beijer was goed voor 30 punten. Bo Kramer maakte 14 punten. „Het was aanvallend niet onze beste wedstrijd en zeker van mezelf niet”, zei een opgeluchte Bo Kramer. „Maar we zijn blijven vechten en hebben echt kneiterhard verdedigd. Ik denk dat we daardoor uiteindelijk hebben gewonnen.”

De vrouwen van bondscoach Gertjan van der Linden verloren eerder in de groepsfase met 45-38 van China. Dat is de enige nederlaag van de Nederlandse ploeg in het toernooi.

Door redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen