Onderzoek: Veel Nederlanders denken geen laaggeletterde te kennen

Afbeelding: ANP/HH

Twee derde van de Nederlanders denkt geen laaggeletterde te kennen, stelt de Stichting Lezen en Schrijven op basis van een vragenlijst die door ruim duizend mensen is ingevuld. En dat terwijl een op de zes volwassen Nederlanders, 2,5 miljoen mensen, moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen.

Volgens de stichting zorgen schaamte en taboe ervoor dat mensen hun laaggeletterdheid verborgen houden voor familie, vrienden en collega’s. Tijdens de week van Lezen en Schrijven, die maandag is begonnen, vertellen vier personen op camera voor het eerst een goede vriend over hun moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Op die manier willen ze aandacht krijgen voor het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid.

Lees ook: Limburgse ambtenaren deze week bijgespijkerd in beter communiceren

Stichting Lezen en Schrijven bracht vorige week een rapport uit, waaruit blijkt dat veel laaggeletterden stopten met hun cursus voor een hoger taal-, schrijf- of rekenniveau tijdens de coronacrisis. Veel cursussen op locatie moesten stoppen door corona, of werden online gegeven. Maar niet alle laaggeletterden konden overweg met het onlineonderwijs. De omstandigheden tijdens de coronacrisis leidden tot uitval van cursisten bij 71 procent van de organisaties verantwoordelijk voor de cursussen.

De week van Lezen en Schrijven is maandag voor de zeventiende keer van start gegaan. Met deze themaweek vraagt stichting Lezen en Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen laaggeletterde Nederlanders. Gemeenten, bibliotheken en vrijwilligersorganisaties organiseren door het hele land taal- en rekenactiviteiten.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee