Lewis Hamilton buiten bereik van Max Verstappen in vrije training

Max Verstappen. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AP | Associated Press AP

Lewis Hamilton heeft met de snelste tijd in de vrije training de toon gezet voor de kwalificatie van de sprintrace. De wereldkampioen was beduidend sneller dan Max Verstappen, die de tweede tijd reed maar bijna een halve seconde moest toegeven. Valtteri Bottas was derde.

Met slechts een uurtje vrije training moesten de rijders zich voorbereiden op de belangrijke kwalificatie van de sprintrace. Dat resulteerde erin dat veel rijders van meet af aan op de baan te vinden waren en er volop traingsrondjes werden gereden. Aanvankelijk was Sergio Pérez, de teamgenoot van Verstappen, snelste man op het asfalt. Maar toen Mercedes de zaken serieus ging aanpakken, kwamen de vermoedens van Verstappen dat de Duitse renstal op de snelle baan in Monza de beste wapens zou hebben uit.

Hamilton reed op de medium-band een rondje dat voor de rest van het veld onmogelijk te evenaren was. Met 1.20.926 bleef de wereldkampioen Verstappen ruim voor. De Red Bull-coureur reed 1.21.378 en deed dat op de doorgaans snellere zachte banden. Bottas, net als Hamilton ook op medium-rubber, was wederom een fractie langzamer dan Verstappen.

Om zes uur start de kwalificatie voor de sprintrace van zaterdagmiddag. De uitslag van die wedstrijd bepaalt de startopstelling voor de Grand Prix van zondag.

Door Ivo Op den Camp

Al het Formule 1-nieuws lezen?

Met een eigen verslaggever bij de Grand Prix's volgen we de Formule 1 met Max Verstappen het hele jaar op de voet. Voorbeschouwingen, analyses, interviews, achtergronden en reportages. Voor slechts 1,04 per week krijg je toegang tot al deze Plus-artikelen.

Bekijk de actie-abonnementen