NedTrain ontkent schuld aan chroom-6-drama

Bij de treinen van de NS is verf gebruikt met de kankerverwekkende stof chroom-6, het gaat vooral om treinen uit de jaren 90. © HOLLANDSE HOOGTE / ANITA PANTUS

NedTrain heeft dinsdagochtend bij de rechtbank Rotterdam geclaimd onschuldig te zijn aan het chroom-6-drama in Brabant. De verantwoordelijkheid lag volgens een advocaat van de NS-dochter volledig bij de gemeente Tilburg, omdat die werkgever was van de slachtoffers.

Redactie

Honderd Tilburgse werklozen werden tussen 2004 en 2012 door het gemeentelijk re-integratiebedrijf tROM aan het werk gezet in twee bedrijfshallen van de NS. Daar werden oude treinstellen geschuurd en geslepen om ze klaar te maken voor het Spoorwegmuseum. In de oude verflagen zat het kankerverwekkende chroom-6.

Volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zorgden onvoldoende beleid en veiligheidsmaatregelen ervoor dat de uitkeringsgerechtigden blootgesteld werden aan de schadelijke stof. Zowel de gemeente Tilburg als NedTrain worden door het OM verantwoordelijk gehouden. In het geval van NedTrain is in de ogen van de aanklager anders sprake van medeplichtigheid.

Bij de voorbereidende zitting in Rotterdam waren enkele gedupeerden aanwezig. De inhoudelijke zitting wordt begin van de zomer verwacht.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws