Minder positieve coronatests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen de afgelopen week, meer kinderen positief getest

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP ANP

Het aantal positieve tests daalt, net als het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Dat meldt het RIVM.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het instituut 15.976 meldingen dat het virus bij iemand was vastgesteld. Dat is een daling van 10,7 procent ten opzichte van een week eerder. Toen registreerde het RIVM 17.890 positieve tests.

Lees ook: Gezondheidsraad: Geef extra vaccin aan patiënten met een ernstige afweerstoornis

Bij 355 mensen waren de klachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er (na correctie) 418 opnames. Voor het eerst sinds half juli zijn er minder dan 400 ziekenhuisopnames in een week tijd. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde, daalde van 94 naar 75.

Het RIVM registreerde verder 35 sterfgevallen door corona, tegen 38 in de week ervoor en 43 nog een week eerder.

R rond de 1

Het reproductiegetal veranderde nauwelijks. Het getal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, blijft rond de 1 hangen. Het staat nu op 0,99. Dat betekent dat de uitbraak stabiel is.

De GGD voerde meer testen uit, het aantal steeg van ruim 155.000 naar bijna 170.000, maar die brachten minder besmettingen aan het licht. Het percentage positieve testen daalde naar 9 procent, het laagste niveau sinds 6 juli.

Meer kinderen positief getest, vaak is school of opvang de bron

Bij steeds meer kinderen wordt het coronavirus vastgesteld. En vaak is school of kinderopvang de plek waar ze het virus waarschijnlijk hebben opgelopen. Dat komt naar voren uit de weekcijfers van het RIVM.

In de afgelopen zeven dagen testten 1872 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief. Dat is het hoogste aantal sinds de weekcijfers van 4 mei, dus ruim vier maanden geleden. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen in die leeftijdsgroep met bijna 10 procent en in een maand tijd is het aantal verdrievoudigd. Verder bleken 2091 kinderen van 10 tot en met 14 jaar oud besmet. Dat is het hoogste aantal sinds 11 mei.

Lees ook: Tientallen Limburgse basisschoolgroepen naar huis gestuurd na coronabesmetting

In vrijwel alle andere leeftijdsgroepen daalde het aantal positieve tests.

Kinderopvang

Bij niet alle positief geteste mensen is bekend waar ze het virus hebben opgelopen. Van de mensen bij wie dit wel is vastgesteld, was de school of de kinderopvang in een op de vijf gevallen de bron. Alleen thuis wordt het virus nog vaker overgedragen. In de cijfers van vorige week waren school en kinderopvang voor 12,5 procent van de mensen de „setting van besmetting”, de week daarvoor voor 3,5 procent. Nog een week eerder, tijdens de zomervakantie, ging het om 0,8 procent.

Het zijn niet alleen de kinderen die besmet raken. In de afgelopen week testten 633 medewerkers van scholen en kinderdagverblijven positief. Dat is het hoogste aantal sinds eind juli, vlak na het begin van de zomervakantie. Vorige week meldde het RIVM 541 positieve tests in de beroepsgroep, de week ervoor 334.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen