Omtzigt terug in de Kamer: ik wil het iets rustiger aan doen

Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) komt aan bij het gebouw van de Tweede Kamer na een ziekteverlof van ruim 16 weken. Omtzigt keert terug als onafhankelijk kamerlid nadat hij zijn lidmaatschap bij het CDA opzegde. Afbeelding: ANP

Pieter Omtzigt, een van de bekendste leden van de Tweede Kamer, is terug in het parlement.

Woensdag was zijn eerste Kamerdag in maanden. Hij kampte met een burn-out. In juni zegde hij zijn CDA-lidmaatschap op en nu gaat hij verder als onafhankelijk Kamerlid. „Ik ga proberen het de komende tijd iets rustiger aan te doen”, zegt de oud-CDA’er.

Omtzigt begint zijn eerste Kamerdag naar verwachting direct met een belangrijk debat waar veel belangstelling voor zal zijn: over de stand van zaken in Afghanistan en het handelen van het kabinet in de aanloop van de grote evacuatie uit Kabul. Dat debat is een paar uur uitgesteld, omdat de Kamer nog op informatie van het kabinet wacht.

Lees ook: Echtgenote Omtzigt stopt als raadslid CDA in Enschede

Toch wil het Kamerlid „gefaseerd” terugkomen, na maanden van rust. „Maar dit is een intens vak, waarbij je ofwel afwezig ofwel volledig aanwezig bent.” Ook het leven als eenmansfractie zal anders zijn. „Dit is niet wat ik gezocht had, ik had het graag anders gezien”, zegt Omtzigt. Wel heeft hij zin in het Kamerwerk. Aanstaande vrijdag zal hij uit de doeken doen waar hij zijn aandacht de komende jaren op zal richten.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen