‘Kerstkaarten dit jaar fors duurder’

Voor een kerstkaart moet dit jaar mogelijk een kwart meer worden betaald. Afbeelding: De Telegraaf

Kerstkaarten worden dit jaar mogelijk 25 procent duurder door de tekorten op de papiermarkt. Ook kalenders en ander drukwerk stijgen flink in prijs, waarschuwen drukkerijen en papierproducenten.

„De papiermarkt is aan het veranderen, onder meer door tekort aan papierpulp”, zegt Wouter Haan van drukkerij Reclameland tegen de NOS. „Papier is voor ons 15 procent duurder geworden. Energie is duurder geworden, de mensen, inkt, het vervoer uit China. Als dit zo doorzet kom je snel uit op een prijsstijging van 20 tot 25 procent.”

Tekort aan papierpulp

Door problemen met transport en de grote vraag naar karton vanwege het webwinkelen is er een tekort aan papierpulp. Dat wordt gebruikt in bijvoorbeeld luiers, wc-papier en wenskaarten. Het tekort aan pulp veroorzaakte al problemen met de levering van schoolboeken. Ook worden er minder leesboeken gedrukt vanwege het tekort. Haan spreekt zelfs van ‘pulp friction’.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen