Mercedes-teambaas Toto Wolff vreest clash tussen Lewis Hamilton en George Russell

Mercedes-teambaas Toto Wolff. Afbeelding: ANP

Sinds het nieuws officieel is dat George Russell volgend jaar bij Mercedes de teamgenoot wordt van Lewis Hamilton, wordt er gespeculeerd dat er een grote rivaliteit tussen de twee zou kunnen ontstaan. Er wordt zelfs een herhaling van de situatie ‘Hamilton-Rosberg’ gevreesd.

Het behoeft geen uitleg dat Mercedes-teambaas Toto Wolff geen trek meer heeft in een situatie zoals die tussen Hamilton en Nico Rosberg in 2016. Bij een aantal gelegenheden escaleerde die rivaliteit op de baan en dat zorgde voor een uiterst gespannen sfeer bij de ‘Silberpfeile’.

Veel meer druk

Russell zal zich uiteraard willen bewijzen, nu hij na lang wachten eindelijk zijn kans krijgt bij de hoofdmacht van Mercedes en de vraag is hoe Wolff dat in goede banen zal leiden. „Russell heeft bewezen dat hij een zitje in een topwagen verdient en nu moeten we hem goed laten wennen aan hoe het er bij Mercedes aan toe gaat. Er is veel meer druk: hij heeft een ongelooflijke teamgenoot met enorm veel records. Het is dan ook belangrijk dat je hem conditioneert en op de juiste manier kalibreert”, zei Wolff tegenover de officiële website van de F1.

„We hebben in het verleden situaties gezien waarin de partners van Lewis faalden. Ik denk dat we misschien een beetje beter voorbereid zijn op die situatie. Maar desalniettemin heeft hij alle ambitie om een toekomstig wereldkampioen te worden. En Lewis heeft alle ambitie om er nog één aan toe te voegen, dus het komt erop neer om alles op elkaar af te stemmen.”

Mercedes-teambaas Toto Wolff vreest clash tussen Lewis Hamilton en George Russell
Russell op het podium na de Grand Prix van Spa-Francorchamps. Foto: EPA

Ambities

Wolff benadrukt dat dat niet wil zeggen dat hij de ambities van Russell de kop wil indrukken. Hij wil hem helpen om zijn ambities waar te maken, maar tegelijk ook een goede relatie te hebben met Hamilton. „Ik denk dat je ook het perspectief van de ander moet respecteren, en de ambitie”, aldus Wolff. „We gaan geen coureur in de wagen zetten die niet de ambitie heeft om het zo goed mogelijk te doen, zijn teamgenoot zo hard mogelijk te pushen en races en kampioenschappen te winnen.”

Met de nieuwe regels in de Formule 1 voor 2022 zou het zomaar kunnen dat de rangorde van de teams door elkaar geschud wordt. Maar Wolff benadrukt dat Russell altijd mag rekenen op dezelfde behandeling als Hamilton binnen het team. „Ik denk dat we tevreden zullen zijn als we als team in de top drie zitten wat overwinningen betreft”, zei hij. „Het is altijd onze ambitie om op lange termijn dicht bij de top te zitten. Als we een wagen hebben die voor het kampioenschap kan gaan, dan gaat dat dezelfde wagen zijn voor Lewis als voor George. Russell heeft de snelheid ook. In de kwalificaties is hij heel, heel snel, en ik weet zeker dat het goed gaat komen.”

Door Redactie

Al het Formule 1-nieuws lezen?

Met een eigen verslaggever bij de Grand Prix's volgen we de Formule 1 met Max Verstappen het hele jaar op de voet. Voorbeschouwingen, analyses, interviews, achtergronden en reportages. Voor slechts 1,04 per week krijg je toegang tot al deze Plus-artikelen.

Bekijk de actie-abonnementen