VS laten gevaccineerde reizigers uit EU en VK toe vanaf november

Afbeelding: AFP

Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf „begin november” welkom in de Verenigde Staten, aldus het Witte Huis. Het strenge reisbeleid dat aan het begin van de coronapandemie werd ingevoerd, wordt versoepeld. Reizigers moeten zich na aankomst wel laten testen en een mondkapje dragen.

Afreizen naar de VS is momenteel vrijwel onmogelijk voor mensen die geen Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning hebben. Er gelden enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor directe familieleden.

Brussel en Londen versoepelden eerder al de reisbeperkingen voor reizigers vanuit de VS, maar andersom bleef de versoepeling voor reizigers vanuit de EU en het VK uit. Later werden de niet-essentiële reizen uit de VS weer aan banden gelegd. De VS staan al achttien maanden geen niet-noodzakelijke reizen vanuit de Europese Unie toe. EU-ambassadeur Stavros Lambrinidis in Washington liet weten de afgelopen tijd hard te hebben gelobbyd tegen het inreisverbod.

Europese bewindslieden verwelkomden het besluit. „Fantastisch nieuws, voor Duitse en Europese investeringen, onze exporten en transatlantische relaties”, twitterde de Duitse vicepremier Olaf Scholz. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) ziet de versoepeling als „een logisch besluit gezien het succes van onze EU- vaccinatiecampagne.” Ook de Britse premier Boris Johnson reageerde verheugd op het nieuws dat volgens hem de handel een impuls zal geven en families en vrienden aan beide kanten van de oceaan zal herenigen.

De Amerikaanse autoriteiten verlengden ondertussen het verbod op niet-essentiële reizen over land vanuit Canada en Mexico tot 21 oktober.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen