Aangeboden door Gemeente Voerendaal

Voelt u zich wel eens eenzaam? U bent niet de enige!

Afbeelding: Gemeente Voerendaal

Afspreken met vrienden, een kopje koffie drinken, sporten met je team of bijpraten met je collega’s op kantoor. Wat hebben veel mensen dát gemist het afgelopen jaar. Corona zette een groot deel van onze sociale contacten ‘on hold’. Letterlijk, want elkaar zien kon nog maar heel beperkt.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich sterk eenzaam. Door corona ervaren nog meer mensen deze gevoelens. En waar de meeste mensen hun sociale contacten langzaamaan weer oppakken, verandert er voor mensen die zich al langer eenzaam voelen niet zo veel. Deze mensen blijven zich eenzaam voelen. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Alleen, dus eenzaam?

Ben je eenzaam als je veel tijd alleen doorbrengt? Nee, niet iedereen heeft behoefte om veel met mensen te praten, bij iemand op bezoek te gaan of met vrienden af te spreken. Eenzaamheid kun je voelen als je een hechte, emotionele band met iemand mist of heel weinig sociale contacten hebt of kán hebben. Andere mensen voelen zich eenzaam, terwijl ze juist veel contacten hebben. Dan sluit het contact niet aan bij de behoefte die je hebt of je kan niet jezelf zijn in de groep. Hoe iemand zijn of haar eenzaamheid ervaart, verschilt per persoon. Eenzaamheid kan gepaard gaan met allerlei negatieve gevoelens, zoals leegte, verdriet en angst. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken.

Het is niet zo makkelijk om uit een sociaal of emotioneel isolement te komen of beter met de gevoelens om te gaan. Beter contact met familieleden, vrienden of kennissen kan helpen. Misschien wil je nieuwe mensen leren kennen. Misschien is iets anders nodig. Omdat bijvoorbeeld zingevingsvragen spelen.

Prachtige initiatieven

Binnen onze gemeente zijn de Burgerijen, een ontmoetingsplek voor jong en oud in elke kern. Binnen de Burgerijen zijn prachtige initiatieven ontstaan, waarbij ontmoeting en contact centraal staan. Een mooi initiatief is de Boodschappenservice, waarbij vrijwilligers inwoners thuis ophalen en samen boodschappen doen in de supermarkt. Een nieuw project “De Smaak van Ontmoeting” is een groot succes! Vrijwilligers bezoeken inwoners met een kopje soep en maken een praatje, zodat er weer even contact is. Met deze initiatieven richten we ons niet alleen op ouderen, ook voor jongeren hebben we aandacht. Zo komt de Jongerenbus van Jens elke woensdag naar Voerendaal. Jongeren kunnen een praatje maken met jeugdwerkers, een balletje trappen of spelletjes doen. Heeft u behoefte aan een praatje en contact? Neem eens contact op met onze vrijwilligers van de Burgerij of bel de Hart voor Voerendaal hulplijn. Alle informatie kunt u vinden via onze website www.voerendaal.nl onder het kopje Jeugd, Wmo, Werk en Inkomen/Over de Burgerij.

“Zo blijkt maar weer eens dat de sociale cohesie in Voerendaal groot is. Ik ben trots op al die vrijwilligers die deze initiatieven hebben ontplooid. Hierdoor worden mensen betrokken bij activiteiten in een van onze burgerijen. Ik weet dat mensen uitkijken naar dit soort momenten.” : aldus wethouder Harry Coenen.

Voelt u zich wel eens eenzaam? U bent niet de enige!

Week tegen Eenzaamheid

Van 30 september tot en met oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In de Week tegen Eenzaamheid staan ontmoeting en contact centraal. Daarom bieden wij inwoners van onze gemeente de mogelijkheid om samen met iemand anders een kopje koffie te gaan drinken. Via (buurt)verenigingen delen we kaarten uit die gebruikt kunnen worden bij een restaurant in elke kern. Nodigt u ook iemand uit?

Kijk wat u kunt nog meer kunt doen via www.eentegeneenzaamheid.nl.

Door Gemeente Voerendaal

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger