Janneke kookt: Bloemkoolcouscous met linzenfalafel en harissadressing

Afbeelding: Studio Philippi

Bloemkool, met een papje. Wie is er niet groot mee geworden? Ik was als kind nooit heel dol op bloemkool. Tot een paar jaar geleden.

Mijn moeders bloemkool met een melksausje is een van de verzoeknummers van haar oudste kleindochter. Ik was nooit zo dol op bloemkool, tot ik in mijn studententijd bloemkoolsalade ontdekte. Dat was al veel lekkerder. Bovendien kon je van zo’n hele bloemkool een flinke berg salade maken, hetgeen meteen fijn was voor het maandbudget. Het bloemkoolblad bewaarde ik toentertijd al voor de soep.

Met de trend van courgettespaghetti een paar jaar geleden, kwam er ook bloemkoolcouscous. De fijngemalen – zelf uiteraard! – bloemkool heeft een heerlijke frisse beet. Ik rooster de bloemkoolkorrels meestal even in de oven, of bij een kleinere portie in een ruime droge koekenpan, voor een intensere smaak. Bij weinig tijd kun je de rauwe bloemkoolcouscous ook meteen gebruiken.

Bloemkool is in maar liefst vier kleuren verkrijgbaar. Behalve witte bloemkool zijn er ook paarse, oranje en groene bloemkoolrassen. Allemaal zijn ze geschikt voor bloemkoolcouscous.

Geroosterde bloemkoolcouscous met linzenfalafel en harissadressing

bereiden: 30 minuten

oven: 10-12 minuten

hoofdgerecht

Ingrediënten

voor 4 personen

1 kleine bloemkool, alleen de roosjes

8 eetlepels olijfolie

265 gram linzen (uitgelekt uit blik)

1 teen knoflook

4 eetlepels paneermeel

1 theelepel gemalen komijn

2 bosjes platte peterselie

1 eetlepel harissa

sap van 1 limoen

1 eetlepel gembersiroop

1 rode ui

150 gram groene olijven zonder pit

- keukenmachine of staafmixer met hakmolen, bakplaat met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Maal in de keukenmachine, of in kleine porties in de hakmolen van de staafmixer, de bloemkool tot fijne korrels.

Schep de bloemkoolcouscous om met 2 eetlepels olijfolie en spreid uit op een ruime bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de bloemkool in de voorverwarmde oven in 10-12 minuten goudbruin.

Doe de linzen in de keukenmachine (schoonmaken is niet nodig!). Pers de knoflook erboven. Maal de linzen en de knoflook met de paneermeel, komijn en een flinke handvol peterselie fijn.

Breng de linzenmassa op smaak met zout en peper en vorm 12 kleine burgers. Voor meer samenhang kun je eventueel wat losgeklopt ei toevoegen.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

Verhit in een koekenpan 3 eetlepels olijfolie. Bak de linzenfalafel in 2-3 minuten per kant bruin; keer ze voorzichtig want ze zijn zacht vanbinnen.

Doe intussen de harissa met het limoensap, de gembersiroop en laatste 3 eetlepels olijfolie in een schone (jam)pot. Sluit de pot en schud tot een gladde dressing.

Hak de rest van de peterselie fijn. Snipper de ui fijn en hak de olijven grof. Meng de geroosterde bloemkoolcouscous met de peterselie, de olijven en de rode ui. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de bloemkoolcouscous op 4 borden. Leg er de linzenfalafel bij en besprenkel ze met de harissadressing.

Couscous en harissa

Couscous zijn gerolde korrels van tarwebloem en water. De basis van volkoren couscous is tarwemeel. Couscous is te vergelijken met minipasta, maar wordt gestoomd of geweld en niet gekookt. Fijngemalen bloemkool lijkt op couscous, hetgeen de naam verklaart. Couscous eet ik graag als lunch: met verkruimelde feta, een restje groenten van de vorige dag, wat citroensap, extra vergine olijfolie en fijngehakte kruiden, rucola of noten maak je er snel een voedzame salade mee.

Harissa is een pittige mediterrane pasta op basis van rode pepers. Een potje harissa is tegenwoordig verkrijgbaar bij veel supermarkten. Gebruik het als smaakmaker in marinades en (pasta)sauzen, of roer eens wat harissa door Griekse yoghurt en serveer als dip voor rauwkost.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur van diverse bestsellers. Meerdere kookboeken zijn ook vertaald en in het buitenland verschenen. Studio Philippi werkt voor tijdschriften, supermarkten, foodproducenten en organisaties waar gezond eten een belangrijke rol speelt.

www.jannekephilippi.nl

Door Janneke Philippi

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu