Benzineprijs stijgt tot boven de 2 euro per liter

 

 © ANP

Eindhoven
ANP

Voor een liter benzine moet sinds vandaag langs de snelweg meer dan 2 euro worden betaald.

Dat is althans de gemiddelde landelijke adviesprijs die consumentencollectief United Consumers dagelijks bijhoudt. Het is voor het eerst dat de prijzen tot boven de 2 euro zijn gestegen.

De gemiddelde adviesprijs is 2,001 euro. Het laagterecord sinds United Consumers de prijzen bijhoudt, was op 13 december 2001 toen een liter benzine 1,049 euro kostte. Naast de benzineprijs staan daardoor ook de prijzen voor lpg en diesel op recordhoogtes. Voor lpg moet 1,026 euro worden betaald. Een liter diesel kost 1,659 euro.

Lees ook: Tanken voor twee euro per liter? Wen er maar aan

De hogere prijzen zijn het gevolg van de oplopende olieprijs. Voor een vat brentolie moest eerder deze week voor het eerst sinds 2018 meer dan 80 dollar worden betaald. In een jaar tijd zijn de olieprijzen met zo’n 50 procent gestegen.

De olieprijzen en de consumptie zijn dit jaar snel gestegen doordat de economie herstelt. Steeds meer mensen zijn ingeënt tegen het virus en coronabeperkingen, onder meer op reizen, zijn afgebouwd. Maar de capaciteit van de olieproducenten is achtergebleven. Zij kunnen nu niet goed aan de stijgende vraag voldoen.

Wat ook meespeelt, zijn de oplopende prijzen voor energie. Gas en kolen zijn sterk in prijs gestegen en daarmee wordt olie als goed alternatief gezien.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws