Belgische bondscoach ziet niets in WK voetbal om het jaar

Roberto Martinez, de bondscoach van de Belgische voetbalploeg. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

De Belgische bondscoach Roberto Martinez ziet niets in een WK voetbal dat om het jaar wordt gehouden. Volgens de Spaanse trainer van de Rode Duivels, die al ruim drie jaar de wereldranglijst van de FIFA aanvoeren, zou daarmee de charme van het mondiale voetbaltoernooi verdwijnen.

„Eigenlijk kan ik daar weinig over zeggen, want ik ken de details niet aangezien we nooit officieel zijn ingelicht over die plannen”, zei Martinez bij de presentatie van zijn selectie voor de finaleronde van de Nations League. „Maar een tweejaarlijks WK is volgens mij niet positief voor het voetbal. De charme is net dat het toernooi slechts eens per vier jaar gespeeld wordt.”

De wereldvoetbalbond FIFA wil de internationale speeldagenkalender hervormen. Een belangrijk onderdeel van de plannen is om het WK om het jaar te houden, in plaats van één keer in de vier jaar. De FIFA besprak de plannen donderdag met de aangesloten nationale bonden. De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft zich nog niet laten horen in de discussie. Bondscoach Mark Parsons van de Oranje-voetbalsters zei wel al tegen een tweejaarlijks WK te zijn.

Overvol

„Ik denk wel dat het internationale voetbal herbekeken moet worden”, aldus Martinez. „We verwachten veel van de spelers, dat ze hun niveau halen voor zowel hun team als hun land. En dat over erg lange periodes. Het gevolg daarvan zijn de overvolle kalenders.”

België speelt komende week in de halve finale van de Nations League tegen wereldkampioen Frankrijk. De andere finalist komt uit het duel tussen Spanje en Italië, de winnaar van het EK.

Door redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee