14 miljoen naar handhaving van lachgasverbod

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Om toe te zien op het verbod op lachgas, wordt 14 miljoen euro extra gestoken in handhaving door de politie.

Dat meldt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag maakt deel uit van het half miljard dat op Prinsjesdag is toegezegd om ondermijnende criminaliteit beter te bestrijden.

Het wetsvoorstel om lachgas te verbieden ligt al klaar, maar geld was er nog niet voor uitgetrokken. Het demissionaire kabinet wilde dat nog niet doen, maar in juli riep de Kamer op toch snel werk te maken van het verbod en daar ook geld voor uit te trekken. Het kabinet mikt nu op invoering van de wet in het voorjaar van 2022.

Preventie

Een groot deel van het Prinsjesdaggeld (82 miljoen euro) wordt gestoken in preventie. „Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden, bieden we hen in kwetsbare wijken meer perspectief met behulp van onder andere sociale (gedrags-)interventies, opleiding en toeleiding naar werk”, aldus Grapperhaus. De politie krijgt daarnaast 60 miljoen voor „toekomstgerichte versterking van de opsporing”, met behulp van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.

Lees ook: Maastricht wil doelgericht verbod instellen op gebruik en verkoop van lachgas

Ook gaat er een bedrag naar „de bescherming en veiligheid van beroepsgroepen die zich dagelijks inzetten voor onze democratische rechtsstaat”, zoals advocaten en journalisten. Na de moord op Peter R. de Vries staat dit thema hoog op de politieke agenda.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu