Schoolgebouw Eijsden te klein geworden, schoolgebouw in Cadier en Keer juist te groot

Het schoolgebouw in Eijsden: ruimtegebrek. Afbeelding: Johannes Timmermans

Het gebouw van de twee basisscholen in Eijsden is door de groei van het aantal leerlingen te klein geworden. De school in Cadier en Keer zit juist met een veel te groot complex.

De basisscholen Tangram en De Cramignon in de Eijsdense nieuwbouwwijk Poelveld kampen al een tijdje met ruimtegebrek. De gemeente Eijsden-Margraten, verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen, is echter huiverig om zomaar extra lokalen bij te bouwen. „Straks loopt het aantal leerlingen wellicht weer wat terug en zit je met een overcapaciteit”, zegt wethouder Chris Piatek.

Vrijgemaakt

De gemeente bekijkt samen met schoolbestuur KomLeren of binnen het bestaande gebouw extra lokalen vrijgemaakt kunnen worden voor de uitdijende scholen. Ruimtes in het complex zijn verhuurd aan plaatselijke organisaties en instellingen. Welzijnsstichting Trajekt is al naar een locatie buiten het schoolgebouw verhuisd. Mogelijk kunnen ook andere huurders elders ondergebracht worden, zegt Piatek.

Lees ook: Beweegvriendelijk schoolplein voor de Cramignon

In Cadier en Keer doet zich een ander probleem voor. Daar zit basisschool De Keerkring met een overschot aan lokalen. Bovendien zit de school in een verouderd gebouw, neergezet in de jaren vijftig, dat toe is aan vernieuwing. Er is nog geen keuze gemaakt tussen renovatie van het bestaande gebouw of nieuwbouw, zegt Piatek, maar dat er iets moet gebeuren aan de school in Keer staat volgens hem buiten kijf.

Gymzaal

Als wordt gekozen voor een kleinere school blijft er aan de Groenstraat mogelijk ruimte over voor andere bestemmingen. De gemeente denkt onder meer aan een nieuwe gymzaal, die dan in de plaats zou komen van de huidige gymzaal aan de overkant. Wethouder Wiel Dreessen ziet er ook mogelijkheden voor woningbouw: „Het is een mooie plek aan de rand van het dorp”, aldus de wethouder.

Schoolgebouw Eijsden te klein geworden, schoolgebouw in Cadier en Keer juist te groot
Leerlingen van de school in Cadier en Keer hebben een eigen tiny forest aangelegd. Foto: Harry Heuts
Door René Willems

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu
Eijsden-Margraten

Gemeenteberichten