Kamer dringt aan op einde van identiteitsverklaringen op scholen

 © Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh Marcel van den Bergh

De Tweede Kamer wil dat scholen snel stoppen met het vragen van zogeheten identiteitsverklaringen.

Redactie

Met dat soort verklaringen moeten leerlingen of hun ouders een bepaalde levensbeschouwing onderschrijven. Onder andere bij reformatorische scholen moesten leerlingen en hun ouders afstand nemen van homoseksualiteit.

De Kamer nam verschillende moties aan die het kabinet oproepen deze praktijken te verbieden. Een motie van Volt wil een einde maken aan verklaringen op basis van geaardheid of genderidentiteit en een motie van de SP wil alle identiteitsverklaringen verbieden. „Dus geen verklaring dat een relatie alleen maar tussen man en vrouw mag zijn”, schrijft SP-Kamerlid Peter Kwint op Twitter. „Niet dat je verklaart elke zondag twee keer naar de kerk te gaan. Oh. En ook niet dat je voorbestemd bent tot ‘eeuwige rampzaligheid’ wanneer je je niet bekeert.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Demissionair minister Arie Slob (ChristenUnie) zei al eerder dat scholen niet mogen discrimineren op basis van geaardheid. Maar vorige week zei hij tijdens een debat dat het te ver gaat om alle identiteitsverklaringen per direct te verbieden via een motie. Hij informeert de Kamer later wat hij van plan is met de motie.

Lees ook: Minister Slob niet vervolgd om uitspraak afkeuren homoseksuele levenswijze

Vorig jaar ontstond ophef rondom Slob, nadat hij tijdens een debat over burgerschap had uitgelegd welke wettelijke ruimte scholen hebben om dergelijke verklaringen te vragen. Het leidde tot een storm van verontwaardiging, omdat critici vonden dat Slob zich niet nadrukkelijk genoeg uitsprak tegen de antihomoverklaringen. Slob noemde de uitleg „een fout van mezelf”, zo zei hij vorige week tijdens het debat. Hij vindt dat hij vorig jaar „te instrumenteel” was in zijn beantwoording.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws