Nog geen besluit over welke Afghanen naar Nederland mogen komen

Minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. 

Minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. © ANP/HH

Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over welke verdrukte Afghanen naar Nederland mogen komen. Een Kamermeerderheid draagt het kabinet op om alle Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt te evacueren en asiel te verlenen, maar volgens minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) is dat ’een heel ingewikkeld onderwerp’.

Redactie

Minister Knapen zegt dat er vrijdag nog geen besluit is genomen in de ministerraad over wie wel en niet op het vliegtuig naar ons lang mag komen. Ook aantallen zijn nog ongewis. „Hier zijn wij druk mee bezig”, zegt hij. Knapen belooft de Tweede Kamer evenwel spoedig te informeren. „Het is echt een heel ingewikkeld onderwerp. En als u straks ziet waarmee we gaan komen zult u ook vaststellen dat het echt een ingewikkelde kwestie is.”

Worsteling

Volgens de zogenoemde motie-Belhaj moeten Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt aangemerkt worden als ’systematisch vervolgde groep’, en hebben ze daardoor recht op evacuatie naar en uiteindelijk ook asiel in Nederland. Ook hun ’kerngezinnen’ mogen mee. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Want hoe definieer je het ’kerngezin’, maak je daar uitzonderingen op voor schrijnende gevallen, en hoeveel mensen kan ons land überhaupt aan? Daarover is in het kabinet een worsteling gaande, blijkt uit onderzoek van deze krant. Tot op heden is ook onduidelijk hoe groot de groep evacuees zou worden.

Vorige week luidde staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) de noodklok. Zij ziet dat de opvanglocaties voor asielzoekers in Nederland overstromen. Zij blunderde echter door te waarschuwen voor een instroom van 100.000 Afghanen. Zo hoog loopt het aantal niet op, klinkt het sussend vanuit hulporganisaties. Zij spreken van enkele honderden, tot aan een paar duizend mensen. Bij coalitiepartijen klinken aantallen tussen de 1000 en 2000.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws