Moreno B. en Giërmo B. krijgen 30 jaar cel voor moord op Derk Wiersum

Moreno B. en Giërmo B., de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum, met op de achtergrond geblurd de officieren van justitie tijdens het requisitoir. © Tekening Petra Urban

De rechtbank Amsterdam heeft Moreno B. (33) en Giërmo B. (37) veroordeeld tot 30 jaar cel voor de moord op advocaat Derk Wiersum. De 44-jarige Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert.

Het Openbaar Ministerie had eerder een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank acht moord bewezen. Er is sprake geweest van een grondige voorbereiding met vooraf gemaakte afspraken, zo luidt het vonnis. De daders hebben meer dan genoeg tijd gehad om zich te beraden op hun daad.

Het ging hier om een huurmoord, zegt de rechtbank. De jeugdvrienden Giërmo B. en Moreno B. zijn daarvoor ingeschakeld en betaald. Beiden zijn schuldig. Over het motief is geen conclusie te trekken, zegt de rechtbank; wel kenden B. en B. het beroep van Wiersum.

Omdat ze niet eerder een levensdelict pleegden legt de rechtbank geen levenslang op, maar de langste tijdelijke gevangenisstraf (30 jaar). Vanwege een wetswijziging komt dat concreet neer op 28 jaar zitten voor Moreno B. en Giërmo B.

Wiersum was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De moord veroorzaakte een schokgolf. Naar tussenpersonen en mogelijke opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten