Aantal positieve tests stijgt met 48 procent, RIVM ziet ’verwachte stijging’

Afbeelding: ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen is met bijna de helft gestegen. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.832 positieve tests geregistreerd, tegen 12.016 in de week ervoor. Dat is een stijging van ruim 48 procent. De uitbraak staat nu op het hoogste niveau sinds eind augustus. „De verwachte najaarsstijging lijkt ingezet”, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep. Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij 1434 kinderen van 5 tot en met 9 jaar. Dat is 55 procent meer dan de week ervoor. Bij 45- tot en met 49-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 62 procent. Onder de zeventigers was een toename van bijna 75 procent te zien en onder 90-plussers van bijna 80 procent, maar daar gaat het nog om redelijk kleine aantallen.

Lees ook: Drukte in coronateststraten neemt weer toe en ook meer positieve tests: dit is de reden

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 512. Dat zijn er 15 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds 23 september.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met Covid-19 toe met 15 tot 374. Op de ic’s liggen 138 coronapatiënten, evenveel als maandag.

In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 59 nieuwe coronapatiënten binnen, maar omdat er ook mensen het ziekenhuis mochten verlaten, steeg het aantal bezette bedden met 15. Op de ic’s werden 10 mensen binnengebracht.

Eerste en tweede golf

De ziekenhuisbezetting valt nog relatief mee vergeleken met eerdere periodes. Tussen oktober 2020 en mei 2021 werden dagelijks constant tussen de 100 en 300 patiënten binnengebracht, zo leert het coronadashboard. Toen lag de ziekenhuisbezetting maandenlang tussen de duizend en tweeduizend. In de eerste piek werden er op het hoogtepunt bijna vijfhonderd mensen opgenomen en lagen op enig moment 3000 patiënten in het ziekenhuis.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen