OMT: versoepelingen voorlopig niet uitbreiden

Afbeelding: De Telegraaf/Robin Utrecht

De coronamaatregelen moeten voorlopig blijven zoals ze zijn. Dat adviseert het Outbreak Management Team aan het kabinet. Volgens het OMT is er ’een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is’.

Sowieso moeten de coronatoegangsbewijzen volgens het OMT gehandhaafd blijven en ook de sluitingstijden voor de horeca moeten blijven zoals ze zijn. De verschillende scenario’s die het adviesorgaan heeft geschetst gaan uit van een toename van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de ic’s. Bij de huidige maatregelen kan het aantal ic-opnames oplopen tot maximaal 800, zo stelt het OMT. De piek van de ic-bezetting zou dan half januari worden bereikt, zo stelt het OMT. „Bij teruglopen van vaccineffectiviteit worden deze aantallen hoger.”

Lees ook: Limburgers op grote schaal grens over voor vals coronabewijs

„Het OMT adviseert dan ook om op dit moment niet al versoepelingen zoals het uitbreiden van de 75%-regel, door te voeren.” Het schrappen van de maximale capaciteit voor concertzalen zonder vaste zitplaatsen, was de eerste maatregel die coronaminister Hugo de Jonge van tafel wilde. Dat lijkt er niet van te komen als het kabinet op 5 november een besluit neemt over de maatregelen.

Risico

Volgens het OMT zijn de onzekerheden te groot. „Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger, en de risico’s van eventuele versoepelingen beter omschreven.”

Lees ook: Drukte in coronateststraten neemt weer toe en ook meer positieve tests: dit is de reden

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 512. Dat zijn er 15 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds 23 september.

’Waakzaam blijven’

„We kunnen wel weer bij elkaar komen in grote groepen, maar we moeten ervoor zorgen dat er geen grotere verspreiding van het virus vanuit gaat”, zei minister De Jonge dinsdag na afloop van kabinetsberaad over de coronacrisis. „Dus moeten we voorlopig nog blijven werken met coronatoegangsbewijzen. We moeten waakzaam blijven en behoedzaam zijn.”

Lees ook: Aantal positieve tests stijgt met 48 procent, RIVM ziet ’verwachte stijging’

De bewindsman wijst erop dat ’daar waar de vaccinatiegraad laag is, de besmettingsgraad hoog is’. „Waar zie je meer ziekenhuisopnames? In de grote steden en op de bible belt.” Hij zegt er nog altijd naar te streven de vaccinatiegraad, nu rond de 83 procent, naar de 90 procent te krijgen. „De vaccinatiegraad moet hoger om veiliger afscheid te kunnen nemen van alle maatregelen. Er wordt altijd gevraagd: waarom kunnen ze in Denemarken wel van de maatregelen af? Nou, omdat daar de vaccinatiegraad hoger is.”

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen