Kremlin: gaslevering aan Europa op maximaal niveau

Afbeelding: Bloomberg

De Europese gasleveringen van het Russische staatsgasconcern Gazprom zijn op een maximaal niveau onder de huidige contracten. Dat heeft woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin gezegd. Als Europa meer gas wil afnemen van Gazprom moeten daarvoor nieuwe contracten worden getekend, aldus Peskov.

De gasprijzen in Europa zijn naar records gestegen door de grote vraag vanwege het sterke economische herstel na de coronacrisis. Maar ook een beperkt aanbod van gas jaagt de prijzen omhoog. Het Kremlin heeft herhaaldelijk ontkend de gasleveringen aan Europa bewust te beperken om zo snel goedkeuring te krijgen voor het gebruik van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland via de Oostzee naar Duitsland loopt.

Volgens Peskov moeten er onderhandelingen plaatsvinden met Gazprom over een verhoging van de leveringen. „Niks kan geleverd worden buiten de contracten om. Het is een zaak van onderhandelen met Gazprom”, aldus de zegsman van president Vladimir Poetin. Poetin heeft al gezegd bereid te zijn om meer gas aan Europa te leveren vanwege de grote vraag en hoge prijzen.

De prijs van een megawattuur gas lag woensdag op circa 90 euro. Vorige week steeg die prijs nog naar een piek van meer dan 160 euro.

Door Peter Bruijns

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu