Woning in Aldenhoven: Zoveel (vuur)wapens, handgranaten, munitie en explosieven dat het opruimen dagen duurt

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Een enorm wapendepot. Dat bleek een rijtjeshuis in de Duitse plaats Aldenhoven nabij Kerkrade dinsdag te zijn. De 32-jarige inwoner had zoveel wapens, munitie en springstoffen opgeslagen dat het twee dagen in beslag nam om alles te verwijderen. Volgens het blad Der Spiegel is de verdachte een bomexpert en officier in het Duitse leger.

De man kwam eind juni in beeld bij de autoriteiten toen op de vluchthaven van Frankfurt een pakketje werd onderschept. Dat was bestemd voor de Verenigde Staten en bevatte een geluidsdemper. De benodigde exportpapieren zaten er niet bij.

Het traceren van de afzender en voorbereiden van de inval duurde tot dinsdag. Bij de razzia waren niet alleen agenten, maar ook wapen- en bommenexperts en een deskundige op het gebied van straling aanwezig. De gevonden materialen zouden uit Oost-Europa afkomstig zijn.

Lees ook: Reconstructie: 35 dagen zoeken naar Jürgen Conings

Sommige zaken werden zo onveilig geacht dat ze in een nabijgelegen park gecontroleerd tot ontploffing zijn gebracht. Dat gebeurde zowel dinsdag als woensdag. Alle bewoners binnen een straal van 300 meter moesten daarvoor geëvacueerd worden. Niemand zou in direct gevaar zijn geweest.

Wat de verdachte met zijn arsenaal in gedachten had is niet bekend.

Door Stefan Gillissen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee