‘Tolk op Nederlandse evacuatielijst vermoord in Kabul’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Een Afghaanse tolk die voor Nederlanders heeft gewerkt bij een internationale missie is in de nacht van woensdag op donderdag vermoord in Kabul.

Dat zegt de familie van de man tegen de NOS en verschillende bronnen binnen de Nederlandse overheid bevestigen aan de omroep dat ze van de moord weten. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een tolk die op de Nederlandse evacuatielijst stond is vermoord.

In de nacht klopte volgens zijn familie een vertegenwoordiging van de Taliban aan bij het huis waar de tolk verbleef. „Ze vroegen om hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten. We zijn hem verloren.”

Lees ook: Taliban grijpen terug naar gruwelstraffen: ‘Handen afhakken is noodzakelijk voor de veiligheid’

Het is moeilijk om onafhankelijke bevestiging te krijgen van de moord. De Nederlandse bronnen van de NOS gaan er wel van uit dat de berichten over 36-jarige tolk kloppen. Zijn familie wijst erop dat hij op de Nederlandse evacuatielijst stond en dat hij met een leugen over zijn dood zijn kans op evacuatie zou verspelen.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee