LIVE: Wat weet moordenaar echt van zaak Nicky Verstappen en wat zeggen de DNA-sporen van Jos Brech?

Jos Brech Afbeelding: ANP

Bij het gerechtshof in Den Bosch wordt vrijdag moordenaar Bekir E. gehoord over diens belastende verklaringen tegen verdachte Jos Brech (58) in de zaak Nicky Verstappen. Als eerste wordt DNA-deskundige Ate Kloosterman bevraagd over de gevonden DNA-sporen.

Volg de ontwikkelingen in deze rechtszaak vanaf 09.00 op de voet via ons liveblog onderaan dit bericht.

Wat bespraken Jos Brech en Bekir E., de moordenaar van de 16-jarige Hümeyra uit Rotterdam, in de gevangenis? Hoe kwam de verklaring van E. over hoe Brech Nicky uit het zomerkamp in 1998 zou hebben meegenomen en gedood tot stand en bevat die toetsbare informatie. Het zullen de kernvragen zijn tijdens het getuigenverhoor van Bekir E. Jos Brech, die met klem ontkent met Bekir E. te hebben gesproken over Nicky Verstappen, zal ook zelf vragen stellen aan zijn voormalige gevangenisgenoot, zo kondigde hij vorige maand aan.

Lees ook: De jailhouse snitch, een riskante getuige

DNA

Daarnaast wordt de inmiddels gepensioneerde DNA-deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Ate Kloosterman gehoord over de overdracht en zeggingskracht van de 27 DNA-sporen van Brech die zijn aangetroffen op de onderbroek (het merendeel), de pyjamabroek en het lichaam van de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem. Die DNA-sporen zijn het voornaamste bewijsmiddel in de zaak. De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden is of Brechs DNA op Nicky terecht is gekomen omdat hij hem heeft misbruikt en/of om het leven gebracht, of dat de onschuldige verklaring van Brech ook mogelijk is. Na ruim twee jaar zwijgen verklaarde Brech bij aanvang van het strafproces in een videoboodschap dat hij Nicky had omgedraaid en diens kleding had gefatsoeneerd toen hij tijdens een fietstocht over de Brunssummerheide per toeval het dode jongetje vond.

Langdurig contact

Kloosterman rapporteerde in 2010 over de interpretatie van de sporen. Hij stelde dat het aannemelijker is dat het DNA op de onderbroek van Nicky bij langdurig of intensief contact is overgebracht dan bij een eenmalig oppervlakkig contact, maar dat niet kan worden uitgesloten dat het DNA om onschuldige redenen op de kleding van Nicky terecht is gekomen.

Ontucht

Een week later worden nog eens drie getuigen-deskundigen gehoord over misbruik en doodsoorzaak van Nicky: een forensisch arts, een medisch deskundige en een patholoog. De vier jongens die in 1984 en 1985 hebben verklaard slachtoffer te zijn geworden van ontucht door Jos Brech - een zaak die destijds werd geseponeerd - zijn recent in beslotenheid bij de raadsheer-commissaris opnieuw gehoord. Die handelwijze (in de natuur besluipen, hand op de mond, tegen de grond drukken en graaien in hun broek) heeft de rechtbank Maastricht meegenomen in de bewijsvoering voor veroordeling van Brech tot 12 jaar cel voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky met de dood tot gevolg. Hij kreeg daar bovenop nog een half jaar cel voor het bezit van kinderporno. De inhoudelijk behandeling bij het hof start in november.

Lees ook: ‘Zonder u, Brech, had Nicky nog geleefd’

Door Paul Bots en Claire van Dyck

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu

Gemeenteberichten