Stress bij ouders met kind op wachtlijst: ‘Kinderopvang? Liefst nog vóór de kinderwens inschrijven’

Als gevolg van groeiende wachtlijsten bij kinderdagverblijven komen in Limburg steeds meer ouders in de problemen. „Per 1 november start mijn zoon met school, maar voor- en naschoolse opvang heb ik niet. Dat levert enorme stress op.”

Katja Kubben uit Born zoekt voor haar bijna vier jaar oude zoontje Art een plekje in de buitenschoolse opvang. Ze staat op de wachtlijst bij BSO Ratjetoe in haar woonplaats, maar zicht op opvang is er niet. „Er staan nog ouders van kinderen die in oktober zijn gestart met school voor me op de wachtlijst. Hoelang we nog moeten wachten weet ik dus niet.”

Lees ook: Kinderopvang Limburg kampt met groeiend personeelstekort, sluiting locaties niet uitgesloten

Kubben heeft niet de luxe van een opa of oma die zou kunnen bijspringen. „Mijn moeder is de 70 gepasseerd en past al op twee kinderen van mijn broer. Die kan er echt geen kind bij hebben.”

Van BSO Ratjetoe in Born hoort Kubben dat er een fors personeelstekort is. „Er is in principe plek voor 300 kinderen, maar er kunnen er maar 100 geplaatst worden. Puur omdat er te weinig personeel is.”

Kubben hoorde twee weken geleden pas dat er geen plek was voor Art. „En dat terwijl ik me al vóór de zomervakantie had ingeschreven.” Minder werken is geen optie voor Kubben. „Ik werk in het onderwijs, de vader van mijn kind in de zorg. Dus wij kunnen geen dag gemist worden.”

Berg en Terblijt

Bjorn Smeets uit Berg en Terblijt is getrouwd met Lisa en heeft twee kinderen. Een zoontje van bijna vier en een dochter van vier maanden. Beide ouders werken. Voor de dochter staat Smeets sinds mei van dit jaar ingeschreven voor opvang op maandag. „Onze zoon is altijd met veel plezier naar KDV Berg in Berg en Terblijt gegaan. Vandaar dat we onze dochter ook ingeschreven hebben. Als tweede kind van dezelfde familie krijgt ze bovendien voorrang. Ze staat hoog op de wachtlijst, maar niet bovenaan. Pas in april volgend jaar is er plek. Dus moeten we minimaal een jaar wachten. Dat is wel heel erg lang. En zelfs dan is er geen garantie op een plek, want als er maar één plek vrijkomt tegen die tijd gaan hoger geplaatsten op de lijst voor.”

Het gezin van Smeets heeft geluk dat ‘twee heel flexibele oma’s in voorkomende gevallen op de kinderen kunnen passen. „Maar ik kan me voorstellen dat mensen die geen familie in de buurt hebben en minder flexibele werkgevers in grote problemen komen door de wachtlijsten. Back-up voor incidentele extra opvang is vrijwel altijd een probleem.”

Smeets heeft afgelopen dinsdag, na een laatste gesprek met de mensen van KDV Berg met zijn vrouw Lisa besloten dat ze hun dochter gaan inschrijven in Meerssen. In de kinderrijke buurt waar Smeets woont in Berg en Terblijt speelt het probleem van een gebrek aan plekken breed. „Dat weet ik wel zeker. Mijn overburen staan bijvoorbeeld ook op de wachtlijst.”

Weert

Jort Puts uit Weert is nog geen vader, maar hij heeft samen met zijn vriendin hun ongeboren kind ingeschreven bij kinderdagverblijf Hoera in het Weertse Leuken. „Ik werk 40 uur, mijn vriendin 36. Zij kan in principe 1 dag minder gaan werken, maar wij willen ons kind juist graag naar de kinderopvang brengen vanwege het groepsproces. Dat is belangrijk.”

Pas vanaf september volgend jaar is er plek bij Hoera in Leuken. „We hebben ons ongeboren kind vier maanden geleden ingeschreven toen we de definitieve bevestiging kregen van de zwangerschap. Maar kennelijk moet je je kind al inschrijven nog vóór er sprake is van een kinderwens om een plek te krijgen.”

Rudie Peeters, bestuurslid van Branche Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en directeur van Hoera Kindercentra, ziet diverse oorzaken voor het personeelstekort. Zo komen er door ‘ontgroening’ minder studenten van de opleiding en zijn de opleidingseisen (geldige diploma’s) voor het werken in de kinderopvang in 2019 aangescherpt. Bovendien heeft de kinderopvang gedurende de pandemie lange tijd noodopvang geboden. Werken in coronatijd bracht volgens Peeters extra spanning en onzekerheid met zich mee voor de medewerkers. „Daardoor zijn sommigen nu langere tijd niet inzetbaar.”

Tenslotte is de vraag naar kinderopvang na de piek in de coronacrisis niet afgenomen. Veel mensen zijn erachter gekomen dat thuiswerken met jonge kinderen niet ideaal is. Zij kiezen voor werken op kantoor.

Brief

In een brief met uitleg rond de personeelstekorten aan de ouders aangesloten bij Hoera vraagt Peeters om begrip voor de problemen. Hij sluit af met een noodkreet: kent u mensen die willen werken in onze mooie branche? Bel dan.

Door Hans Straus

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu
Sittard-Geleen

Gemeenteberichten