Samenwerking tussen Zuid-Limburgse gemeenten en agrariërs moet leefbaarheid verbeteren

 

 © Gemeente Gulpen-Wittem

Voerendaal/Gulpen-Wittem -

Stichting Limburg Bloeit Op, een groep agrarische ondernemers die de biodiversiteit en de leefgebieden van insecten, vogels en zoogdieren zag afnemen, is de samenwerking met een aantal gemeenten aangegaan om de leefbaarheid binnen de regio Zuid-Limburg te behouden.

WijLimburg, Rob Buchholz

„Willen we de leefbaarheid van onze regio behouden, dan moeten we nú iets doen. De economie, de voedselzekerheid, onze gezondheid en kwaliteit van leven zijn direct afhankelijk van de natuur, het landschap en een gezonde biodiversiteit. Wachten en wegkijken kan niet meer”, zo laten Léon Hupperichs, Louis Gerrickens en Johannes d’Ansembourg van de stichting weten.

5 B’s

Zij ontwikkelden een idee waar iedereen van profiteert: boeren, burgers, bestuurders, bedrijven en de biodiversiteit. De 5 B’s. Het idee: boeren stellen hun akkerranden ter beschikking om flora- en faunastroken aan te leggen en creëren hiermee nieuwe leefgebieden voor diverse diersoorten. De boeren ontvangen hiervoor een vergoeding die gelijk is aan de opbrengst die ze met hun gewassen zouden verdienen.

Kracht

Jos Last, wethouder van de gemeente Gulpen-Wittem: „Ons prachtige landschap is een sterke kracht van onze gemeente. Belangrijke speler in het landschapsbeheer is de agrariër. Het is steeds de uitdaging om de juiste balans te vinden tussen het behoud van de natuur en het economisch belang voor de boer. In Limburg Bloeit Op komen de aspecten ‘natuur’ en ‘economie’ samen. De biodiversiteit wordt versterkt, de boer krijgt een redelijke en realistische vergoeding en het landschap wordt er nóg mooier door.”

Biodiversiteit

Pierre Verbraak, wethouder bij de gemeente Voerendaal: „Natuur, landschap en biodiversiteit zijn essentieel voor een goed leven, maar ze zijn ook een belangrijke pijlers van onze gemeente. Inwoners en toeristen genieten er volop van. Als we op deze manier kunnen bijdragen aan de biodiversiteit en daarmee ons landschap versterken, dan doen we graag mee. Eens temeer omdat Limburg Bloeit Op een lokaal initiatief is en de stichting heel dicht bij de agrariërs en de uitvoering staan. Waar natuur en landbouw nogal eens op gespannen voet met elkaar staan, versterken ze elkaar in dit geval.”

Respect

Agrariër Alwin Kaelen bedacht zich geen moment toen Limburg Bloeit Op hem benaderde: „Hier word ik heel erg blij van. Ja, ook vanwege de schoonheid van de stroken en het effect dat ze hebben, maar voor mij heeft dit vooral een sociaal-maatschappelijke waarde: vanuit een groot respect voor de natuur zetten we samen de schouders eronder. Niet ingegeven of opgelegd door welke overheid dan ook, maar samen met betrokken boeren en burgers. We kunnen iets doen! Het economisch belang telde voor mij in dit geval niet. Ik loop geen financieel risico door de vergoeding die ik ontvang.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws