Literaire prijs voor Amerikaanse uitgave ‘Kinderen van zwarte bevrijders’ van Mieke Kirkels uit Maastricht

Kirkels en Sebastiaan Vros waren een van de eersten die uitgebreid onderzoek deden naar de rol van Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Afbeelding: Loraine Bodewes

Mieke Kirkels en haar coauteur Chris Dickon hebben een literaire prijs in de wacht gesleept voor de Amerikaanse uitgave van ‘Kinderen van zwarte bevrijders’.

Tijdens de jaarlijkse conventie van de African American Historical and Geneological Society (AAHGS) werd de Multicultural Award, in de categorie non-fictie, toegekend aan Dutch Children of African American Liberators: Race, Military Policy and Identity in World War II and Beyond.

Het boek is een uitgebreide en geüpdatete Engelstalige uitgave van ‘Kinderen van zwarte bevrijders – een verzwegen geschiedenis’, dat hier voor het eerst verscheen in 2017. Het boek was toen een van de eerste werken dat uitgebreid geschiedkundig onderzoek deed naar de rol van Afro-Amerikaanse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding en de blijvende invloed die ze hadden op de samenleving in Nederland.

Lees ook: Compassie met dezjwarte jonges die in Margraten de lijken moesten begraven

Het onderzoek van Kirkels en Sebastiaan Vros, dat het uitgangspunt was van het boek, begon met het project ‘Akkers van Margraten’ in 2008. De verhalen van nabestaanden van gekleurde soldaten stonden eerder ook aan de basis van het boek ‘Van Alabama naar Margraten’.

Door Jeroen Geerts

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu
Eijsden-Margraten

Gemeenteberichten