Ummels in persoonlijk record naar zilver op NK, Wijmenga loopt ook beste tijd ooit

Bo Ummels. © ERMINDO ARMINO

Amsterdam -

Bo Ummels is zondag in Amsterdam als tweede geëindigd op het NK marathon. De Maastrichste (28) kwam in een persoonlijk record van 2.31.51 uur over de streep. Ook Roel Wijmenga verbeterde zijn beste tijd met meer dan twee minuten tot 2.17.21 uur. Hij eindigde als vierde.

redactie

Bo Ummels moest na dertig kilometer haar grootste concurrente, Ruth van der Meijden laten gaan. De titelverdigster van 2019 moest uiteindelijk een kleine twee minuten toegeven op Van der Meijden, die in 2016 de titel veroverde. Ummels werd in de slotfase zienderogen gehinderd door kramp. De Keniase Angela Tanui finishte in het Olympisch Stadion in 2.17.57 als snelste van allemaal. Geen atlete liep dit jaar sneller. Het betekende een dik parcoursrecord.Ook bij de mannen rolde er een toptijd uit. Tamirat Tola won de 45e editie van de marathon van Amsterdam. De atleet uit Ethiopië liep daarbij een parcoursrecord: 2.03.39. De oude toptijd in Amsterdam dateerde uit 2018 en stond op naam van de Keniaan Lawrence Cherono in 2.04.06.

Tola liep in de laatste 3 kilometer weg uit een kopgroep. Alleen zijn landgenoot Leul Gebresilase bleef nog enigszins in zijn buurt, maar zag in de slotfase de Keniaan Moses Koech nog passeren. Die werd ongeveer een halve minuut na Tola tweede.

Khalid Choukoud won voor de tweede keer Nederlandse titel op de langste afstand. Dat deed de 35-jarige Hagenaar in een tijd van 2.10.25. Roel Wijmenga eindigde, na zijn derde plaats in 2019, nu als vierde in een dik persoonlijk record van 2.17.21. Daarmee was de man uit Elsloo veel sneller dan zijn 2.19.55 van twee jaar geleden.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws