Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

L’Ortye teleurgesteld over niet doorgaan afgraving groeve Vaesrade, onduidelijk of er een miljoenenclaim komt

De groeve Hommert in Vaesrade wordt niet afgegraven, als het aan de provinciale politiek ligt.  © Google Street View

Vaesrade / Stein -

Teleurstelling bij de firma L’Ortye, nu de provinciale politiek zich tegen de afgraving van de groeve Hommert in Vaesrade keert. Of er een schadeclaim komt is nog onduidelijk.

Geertjan Claessens

Na negen jaar dreigt de firma L’Ortye alsnog in het stof te bijten. De provinciale politiek zegt nee tegen de afgraving van groeve Hommert in Vaesrade. De provincie beloofde eerder dat het bedrijf hier zand mocht winnen, in ruil voor een perceel waar de Buitenring is aangelegd.

Lees ook: Meerderheid Statenfracties tegen afgraven groeve Vaesrade: belangen van bewoners wegen zwaarder

Een ruime meerderheid van Provinciale Staten luisterde naar bewoners en de gemeente Beekdaelen, die vrezen voor veel overlast in Vaesrade, Schinnen en Amstenrade door vooral het vrachtverkeer rond de afgraving. Onterecht, vindt bedrijfsleider Jean L’Ortye. „We houden rekening met de omgeving bij wat we doen. Daarom hebben we ook maar één officiële klacht binnengekregen.”

L’Ortye is teleurgesteld in de provincie, het besluit heeft volgens hem gevolgen voor de continuïteit van zijn bedrijf. Het voortbestaan komt niet direct in gevaar, maar het wordt wel steeds moeilijker een vergunning te krijgen voor afgravingen. „Niemand wil ontgrondingen in de achtertuin. En de focus ligt op bouwen van woningen en aanleg van wegen met herbruikbare grondstoffen. Maar daarmee kun je slechts 20 procent van de behoefte invullen. De wens is de vader van de gedachte”, zegt L’Ortye.

Impressie van de geplande afgraving van de groeve. © Firma L‘Ortye

De provincie stelde eerder dat het bedrijf met een schadeclaim van rond de twee miljoen kan komen als de afgesproken afgraving niet doorgaat.

Lees ook: Claim van 2 miljoen dreigt als afgraven groeve Vaesrade niet doorgaat, bewoners verzetten zich tegen ontgronden

Dat verlies heeft het bedrijf becijferd op verzoek van de provincie, zegt L’Ortye. Hij wil nog niet ingaan op de vraag of het bedrijf van plan is een claim in te dienen. „We wachten eerst het definitieve besluit van de provincie af. Het is van de zotte dat we nu al met de vijfde gedeputeerde aan tafel zitten over het nakomen van een contract dat we al in 2012 hebben gesloten.” Het provinciebestuur moet na de uitspraak van Provinciale Staten nog een besluit nemen.

Lees ook