Na bemiddeling komt Sinterklaas maar één keer aan in Amsterdam

 © Hollandse Hoogte / ANP

Redactie

Er komt maar één intocht van Sinterklaas in Amsterdam en die wordt georganiseerd door de Stichting Sinterklaas in Amsterdam (SSIA).

Plannen voor een alternatieve intocht, die mogelijk op touw zou worden gezet door een groep bij deze stichting vertrokken vrijwilligers, zijn van de baan. Dat is de uitkomst van bemiddelende gesprekken die oud-nieuwslezer Noraly Beyer heeft gevoerd met beide partijen.

Lees ook: Sinterklaas komt er aan, er zijn regels en die kunnen nog veranderen

Coronamaatregelen

Binnen de stichting rommelde het al een tijdje over hoe de intocht van de goedheiligman in de hoofdstad eruit zou moeten zien, gegeven de nog geldende coronamaatregelen. Toen de stichting in plaats van een traditionele intocht per boot een groot evenement in de Johan Cruijff Arena voorstelde, stapte een aantal vrijwilligers op uit onvrede met de handelwijze van het bestuur. Zij zonnen vervolgens op een eigen intochtprogramma.

Na de tussenkomst van Beyer zijn de gemoederen tot bedaren gekomen, laat burgemeester Femke Halsema woensdag weten, maar er blijven verschillen van mening tussen de twee partijen. Zo vinden de opgestapte vrijwilligers dat de huidige voorzitter van de SSIA, oud-wethouder Edgar Peer, moet vertrekken, maar die is dat vooralsnog niet van plan. Wel belooft het bestuur zich na de intocht te zullen buigen over bestuurlijke vernieuwing.

Lees ook: Met het opstappen van de zwarte pieten in Tegelen lijkt de jaarlijkse discussie weer los te barsten

Meer inspraak

Uit de bevindingen van Beyer concludeert Halsema dat „er geen beletsels zijn om de stichting dit jaar de intocht te laten organiseren”. Wel is zij het met Beyer eens „dat het nodig is om veranderingen door te voeren in de organisatie die vrijwilligers meer inspraak geven, zorgen voor beter toezicht en governance en die leiden tot vernieuwing in de samenstelling van het bestuur”. Halsema roept het SSIA-bestuur op om hier na de intocht invulling aan te geven en nodigt het bestuur nog voor het einde van het jaar uit voor een gesprek hierover.

De gemeente Amsterdam meldt dat de intocht per boot van Sinterklaas en zijn pieten op 14 november met publiek is. Door de aanpassingen in het programma is de intocht een doorstroomevenement en past het binnen de nog altijd geldende coronaregels, aldus de gemeente. Mensen die langs de vaarroute staan om de sint te verwelkomen hoeven geen coronatoegangsbewijs te tonen. Daarna is er een compact feest op het Marine Etablissement met 5000 tot 6000 kinderen. Pre-corona trok de intocht van Sinterklaas in Amsterdam volgens Halsema tussen de 200.000 en 400.000 kinderen en ouders.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws