TERUGLEZEN: Deskundigen worden gehoord over misbruik en doodsoorzaak Nicky Verstappen

Afbeelding: OM

Het gerechtshof in Den Bosch hoort vrijdag drie deskundigen die rapporteerden in de zaak Nicky Verstappen over seksueel misbruik en mogelijke doodsoorzaak van de elfjarige jongen uit Heibloem. Voor het eerst is de familie Verstappen niet aanwezig bij een zitting, vanwege een sterfgeval in de familie.

Lees de ontwikkelingen in deze rechtszaak terug via het liveblog onderaan dit bericht.

De rechtbank Maastricht veroordeelde Jos Brech (58) uit Simpelveld tot 12 jaar cel voor ontvoering en misbruik van Nicky verstappen met de dood tot gevolg. Over het misbruik bestaan grote twijfels bij geraadpleegde deskundigen. Ze interpreteren het aangetroffen letsel anders en zijn het er niet over eens of de elfjarige Nicky uit Heibloem in augustus 1998 is misbruikt. Gepensioneerd forensisch arts Rob Bilo, die vorig jaar bij de rechtbank Maastricht op verzoek van de verdediging werd gehoord zei: ‘De lichamelijke afwijkingen die ik heb gezien bij deze jongen zeggen niets over al dan niet misbruikt zijn’.

Bilo wees er wel op dat niet alle vormen van misbruik letsel achterlaten, zoals betasting bijvoorbeeld. Hij constateerde discrepantie tussen wat de patholoog beschreven heeft en wat hij op de „matige kwaliteit” foto’s ziet. „Op foto’s stond niet alles wat beschreven is.” Hij waagde zich niet aan uitspraken over de doodsoorzaak.

Lees ook: Onzekerheid over misbruik Nicky Verstappen blijft

Bewijs

De rechtbank achtte seksueel misbruik - betasten en binnendringen - wel bewezen, op basis van de twee letsels die de pathologen bij Nicky vonden en die volgens hen duiden op misbruik. Het belangrijkste bewijs zijn de vele DNA-sporen van Brech op de onderbroek (binnenzijde kruis en tailleband). Ook zaten onderbroek en pyjamabroek binnenste buiten en achterste voren wat er op wijst dat de kleding is uitgetrokken en na het misbruik weer aangetrokken.

Lees ook: ‘Zonder u, Brech, had Nicky nog geleefd’

Misbruik

Eén van de pathologen, Gert van Ingen, wordt vrijdag bij het hof gehoord. Daarnaast wordt ook forensisch arts bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Wouter Karst bevraagd over zijn bevindingen. Hij concludeerde dat misbruik niet kan worden aangetoond noch uitgesloten en oordeelde dat er geen bewijswaarde kan worden toegekend aan het letsel in relatie tot seksueel misbruik.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie verdenkt Jos Brech van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky. Dat laatste zou hij gedaan hebben om zijn sporen te wissen. Gekwalificeerde doodslag dus. De rechtbank sprak hem daarvan vrij omdat opzet niet bewezen is. Nicky kan ook ongewild of onbedoeld zijn overleden toen Brech hem fysiek onder controle hield, oordeelden de rechters. Zowel Brech, die alles ontkent, als het OM gingen in hoger beroep tegen de uitspraak. Volgens Brech was Nicky al dood toen hij hem per toeval vond tijdens een fietstocht over de Brunssummerheide.

Lees ook: ‘DNA op de kleding van Nicky Verstappen kàn dader-DNA zijn, maar hoeft niet’

DNA

Vorige week werd DNA-deskundige Ate Kloosterman gehoord over contaminatie van DNA-sporen. Hij concludeerde dat het DNA op de kleding van Nicky Brech niet per definitie dadersporen zijn. Zowel een schuldig als een onschuldig scenario is mogelijk op basis van het sporenbeeld men het ontbreken van context, zei Kloosterman. Volgens hem zouden meerdere scenario’s vergeleken moeten worden om ter achterhalen of het DNA daadwerkelijk via een misdrijf is achtergelaten. Dat is nooit aangevraagd bij het NFI.

Door Claire van Dyck

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu

Gemeenteberichten